Ingin Tahu

Ibu2 dan bakal ibu boleh tak suggest kan buah buahan yg kurang gula. Sy agak risau bila berat badan naik agak mendadak sedangkan sy baru hamil anak pertama beberapa minggu? Sy nak cuba tak makan nasi malam dan cuma mkn buah sahaja. Tp tu la sy x tau buah apa yg kurang gula. Sy risau sgt bila berat bdn naik agak berlebihan huhu.

6 Balas

Berat sy pun naik mendadak. Sebulan smpai 3kg naik. Org lain on GDM...sy kena cek BP 3x seminggu😅. Doc takut berat badan naik mendadak effect sawan. Takut bby besar. Tp bb kiut je, mak yg terlebih besar. Sy mkn kurma je. Tp makan ganjil.

Jambu batu. Jambu air. Mcm saya GDM x boleh makan buah mangga dengan byk. Doctor pon ckp mangga kandungan gula dia tinggi.

Smua buah manis. Dah sifat semulajadinya. Yg penting puan ambik apa2 buah dan kontrol kuantitinya..

jmbu batu boleh apple hijau pun bole..

Buah manis semulajadi sis takde gula.

4y ago

Tpi gula dlm buah pun bleh buat diabetes 😅 saya kena gdm diabetes .Doktor slalu pesan kurangkan pengambilan buah yg bnyk kandungan gula . Walaupun dia semula jdi tetap bahaya untuk ibu hamil yg ada diabetes

Jambu batu sis..