makanan alergik

ibu2 boleh kongsi tak pengalaman bg anak mkn top alergik food ni. cth kekacang, telur, dairy product. sy nak strt intro mknan ni tp sy takut. sy takut klau bby sy alergik teruk sy panik tktau nk buat apa. sy tau tiap bby tk sama alergik reaction, tp boleh kongsi tak anak ibu2 paling teruk kne mcm mna. cth ruam, naik merah2 ke. still boleh dipantau atau kne trus p hsptl? sy takut sgt nk intro, sy harap ada yg bntu sy. anak sy umur 7 bln.

2 Balas

doktor anak sy kata jgn takut utk intro. lg awal bagus sebenarnya. if ada ig, boleh tengok kat profile solid start. byk dia ajar benda betul. anak dia plk ada yg allergy kat makanan jgk jd blh tgk mcm mana dia handle. anak saya alahan makan telur, naik rushes 1badan masa 4m dekat seminggu jgk baru hilang, naik rushes kat pipi dr 4m sampai 1y2m baru hilang merah kat pipi. merah kat pelipat leher dr 3m sampai 6m. yg telur dia allergy dr telur yg sy mkn dia bf, masa 6m test kuning telur sikit dia makan pun masih allergy. selalu je try dah ok ke belum, tp sbb dgn bf pun dh blh tgk, jd sy je lah yg try, bila sy makan telur pipi dia terus merah, tp masa 1y sy makan telur pipi dia naik pink sikit je, pastu bila sy kerap makan dia ok, terus try bg dia mkn plk. 1y2m officially dah tak alah dgn telur. dairies products plk anak sy allergy jgk tp if sentuh kulit je. mcm mkn yogurt keliling mulut @tgn yg kena yogurt tu merah, tp kejap je dlm 30min hilang. if susu lembu mana yg sentuh kulit jd naik bump mcm gegata ke apa org panggil tu. tp pun sama 30min hilang. yg ni tiap minggu pun sy bg je sikit2. masa 1y dah tak alah susu semua. now anak sy 1y7m dh alhamdulillah setakat ni takde dah food allergy. flawless dah anak ibu skrg, dulu org tegur je kena nyamuk ke garu ke. ramai yg concern, ramai jgk yg bg tips tp sy dengar senyum angguk je tak ikut pun. kira anak sy allergy reaction dia paling teruk ruam la, takde sampai lelah ke yg teruk2.

3mo ago

kan, tgk tu benda yg sama iaitu telur, tp reaction dia lain2.. bergantung pd bdn masing2,. jd try je sikit 1sudu hujung sudu, jgn bg bykk terus

Tiada pengalaman, tp nak tahu juga. Tkasih soalan