GDM tinggi?

Hi, ibu² baru baru sy kena minum air gula sebab berat lebih 80kg. Jadinya td klnk call ckp gula tinggi 9.1 ad tak pengalaman ibu² boleh share 😊 #bantusharing #seriusnanya #pregnancy #mommybuntu

8 Balas

Saya gdm, dah makan ubat dan tukar sticker kuning semalam. Minum air gula kali kedua result 7.2 sangkut terus buat BSP. BSP saya buat ke klinik. Sehari 4kali ambil darah 8am, 10am, 2:30pm, 8pm. Sebelum cek darah kena puasa, nanti nurse ajar caranya. Saya dah kali kedua BSP. Kali pertama BSP semua lepas. Kali kedua BSP sangkut bacaan pagi 5.7 ulang buat hari esoknya masih 5.7 terus saya kena makan ubat kencing manis 500mg makan malam sahaja. Untungnya saya kena masa 27w. Jadi tak panjang sangat perjalanan BSP saya. Sebab saya gastrik dan suka makan, jadi bila kena puasa ni saya agak koyak dan menangis selalu sebab sakit perut, lambat makan muntah2. Sekarang saya 31w 6d, jadi bulan depan 1kali BSP lagi dan lepastu bersalin. Saya kena bersalin awal 2minggu lepas makan ubat. Due date dari 19/05/21 diawalkan kepada 05/05/2021 Puan teruskan dan ikut semua nasihat doktor dan nurse. Semua untuk kebaikan kita dan baby. Jangan sesekali tipu bacaan BSP sbb nanti kita yang susah. Kawal pemakanan dan kurangkan yang manis, inshaAllah semua okay. Ohye berat saya 104.2KG. Take care mommy dan baby. Good luck and enjoy perjalanan BSP. semoga sihat selalu ❤️

saya minum air gula time 12 weeks terus sangkut. bacaan selepas 10.0😅 terpaksa lah buat bsp 4 kali sehari. berulang alik klinik kesihatan sampai lah bersalin. tapi saya masih gdm on diet . jadi control sendiri je la makan & minum. inshaAllah kalau ade rezeki next baby, kalau kata tersangkut jugak gdm , nak beli sendiri mesin check bsp 😊 tak larat dah nak ulang alik klinik

Saya pun sangkut bsp. Berat buka buku 85kg, 35 tahun, & mak abah kencing manis. Sekarang dah 17minggu dan dah start insulin 2 kali sehari. Alhamdulillah bsp saya dah terkawal. Ikut kesesuaian rawatan, ada yg dpt kawal dengan diet atau ubat-ubatan. Yg penting kandungan membesar dgn selamat.

Sy GDM on diet... Awal2 hari tu kena buat BSP seminggu sekali... Bacaan dh cantik Dr bg buat 2 minggu sekali skli dgn BP... kena control portion makanan tu klu nk bacaan cantik, makan lewat mlm pun kena elak... Sy beli mesin bsp ngn bp tu kat shopee, penat nk ulang alik ke kk...

Sy mnum air gula.. Puasa 6.4 lepas mnum air gula 6.9.. Now dah sebulan. Makan ubt kencing manis, kalsium, zincofer, ubt cair darah.. Dan doktor bgtahu 38week kene paksa bsalin.. Baby ke 6.. Ni kali pertama sy sangkut mnum air gula.. Now dah 24week.. Debar ni

Sy gdm jgk... 8.0 time mnum air gula.. N kt tmpt sy doc xbg cek bsp sndri... Sbb ad yg tipu xnormal tp tlis normal.. Kne jgk p klinik 4x sehari... Ni dah 34weeks...mgkin 2x lagi dah hbis kot... Xpela berkorban masa demi baby

3y ago

Eh due kita hmpir2 jer.. Sy 1/5..hihi...harini buat bsp.. Pg ni ok.. Hrp ok la smpai mlm ni...

sy gdm on diet . esok kne buad bsp kali ke 2 . sy ade bli y check bsp kt shopee . korang ase perlu x . sbb klinik jaoh dri umah syeee

3y ago

aah sis . dh 2 kali bsp tpi tingi jgkk .. ni dc bg mkn ubat setngah jee untuk makannn ..

sy berat 70kg bmi 28. minum air gula sangkut 7.8. gdm on diet. sy mkn apa je tp kuantiti sikit. next bsp 8.4.2021