pedih ulu hati of 1st trimester

Ibu2 Ade alami pedih ulu hati pada 1st trimester?boleh share dengan sy nk mkn ape untuk hilangkan pedih ulu hati?kalau boleh sy Tak nak amalkn makan ubat doktor..

6 Balas

Pedih ulu hati masa preggy tu biasa sis tapi ada cara utk kurangkan atau atasinya. Biasanya pedih ulu hati ni puncanya mkn terlalu kenyang @ mkn yg pedas. So jika itu slh 1 penyebabnya, maka sis boleh adjust bab pemakanan ya. Harap membantu

6mo ago

asid folik tuk baby.. pedih ulu hati normal time mgandung.. btul sis kat atas tu ckp.. btw tips sya time srpn makan buah dlu makan dgn kadar sikit n kurangkn minum air nnti cpt kyg.. sbb bila mgandung ni dia cpt lapar repeat bnda sma. mkn sikit2 je tuk elak gastrik n pedih ulu hati

Jgn mkn pedas,jgn mkn bnyk sngt..sikit2 tapi kerap.. Duduk dlm keadaan yg betul .. Bnykkn air kosong kurang2 2liter sehari..saya bnyk mkn pisang dan minum susu..

6mo ago

wak klau xbole minum susu jgn minum nnti dia kuar cam masam2 tu sma mcm sy.. sya try makan buah dlu sblum sarapan nasi tpi mkn skit2 je air pula brgantung pada kita kadang bila makn kurangkan minum air sbb nanti cpt kyg.. btw air 0 je sya bole minum air masam n susu ke sya xbole telan nnti muntah lagi tapi sya stnby je air tiap kali dhaga msti mnum

Sama mcm sy, everyday pedih uli hati.. Doktor x bg mkn ubt gastrik..

6mo ago

bagi sis entah bgantung pada individu kot mcm sya mmg ade gastrik dr xmgandung.. doc bagi je tapi doc pesan makan bila betul2 xtahan sakit

klu sy hr tu mkn chewing gum mint.. tp cr yg sugarfree

4y ago

same2 sis

1st trimester memang kita akan salu alami pedih ulu hati

6mo ago

btul 🥴🥴baring tu kena tahan ngn bantal kt perut barulah lena

Boleh makan gaviscon.

6mo ago

tya doc dlu.. sbb doc pesan amik ubat gastrik yg dia bagi je.. tapi makan bila perlu je