Pneumococcal Vaccine

Hi ibu2! Ada sapa2 yg dah ambil vaksin pneumococcal utk ank? Masa umur berapa ya da boleh ambil? Berapa bayaran yg dikenakan ya?

10 Balas

Mcm sy ritu lepas settle cucuk wajib tiap2 bulan br sy amik pnuemoccocal... Ms.ank umo 6bln... Sy amik jnis prevenar 13... Hritu promosi hrga rm260 dkt poliklnik ukm ... Stiap klnik hrga ia berbeza sis..kena survey2 stiap klnik yg ada... Xslh sy vaksin ni ada 3 jnis.. mcm ank sy dia umo 7bln..sbb dia lahir awl sebulan n prem.. doc dkt klnik ukm kata kena amik dos bby 6bln..maka kena amik 4 dos... Jarak tuk dos kedua adalah 2 bln... Next dos 3 n 4 also 2 bln jaraknye. Sbb settlekn cucuk wajib dlu..kerana.... Vaksin ni kuat..depend pd bdn ank penerimaan mcmna..doc kata ada ank akn demam lm tindak bls dr vaksin..mcm ank sy dia on off demamnya doc kata klu nk amik awl blh..tp.make sure jarakkn 4 mnggu selepas cucuk wajib bln2.. br amik vaksin..sbb tkut bby nye bdn xbpe nk kuat

4y ago

Prevenar 13 tu vaksin pnuemoccocal juge... Dia ada 3 jnis nm berbeza...serta hrga pn berbeza... Mcm prevenar mahal skit.. mcm prevenar ni ada 13jnis bakteria berbnding jnis yg lg satu ada 10..vaksin ni seumur hidup xprlu amik lg... Ada satu jnis vaksin pnuemoccocal dia ada 23jnis bakteria..tp 5taun valid berbnding dr 2 jnis vaksin pnuemoccocal nti sy share nm vaksin yg sy sebut ni.. 😉✌

Sy ambil anak sy start dia 4 bulan. So baru 1 dos. Ambil pakej dekat poliklinik noriha, damansara. 4 dos rm980. Ambil dia 4 bulan sbb dia 2,3 bulan sy ambil rotavirus dulu. Sbb rota kena ambil sebelum anak 6 bulan.

4y ago

Ada certain vaksin yg boleh ambil sekali sis. Kena tanya doctor. So masa anak sy cucuk 2 bulan. Saya ambil rotavirus sekali. Rotavirus masuk kt mulut. Sebab tu sy start ambil pneumococcal 4 bulan sebab nak ada gap dengan cucuk wajib. Pneumococcal ada jadual dia. Mcm anak saya 4,6,8 and dos terakhir 12 bln. Doc anak saya kata pneumococcal boleh je cucuk sekali dgn vaksin wajib. Kdg2 parents taknak sebab kesian anak kena cucuk paha kiri dan kanan. Tu je

cbe bwk ank sis jmpa doc nty doc akn bgtaw bp dose ank sis kn amik...srvy dlu la hrga2 kt klinik..xsume klinik yg ade kdg2 kn tgu dorg order dlu..n pastikan sblm amik vaksin tu ank sis sihat

4y ago

Ouh yke. Baik. Kena survey la nmpk nya.

6 bulan da boleh..tapi kalau hantar anak ke taska, ambil vaksin seawal yg mungkin..RM250, (KPJ Sabah Specialist Hospital) tapi ikut harga hospital yg kmu pergi la..

4y ago

Yg stay at home / or jaga sendiri 6 month and above la..Mostly iya, sebab ramai anak / budak kan.. Kalau ada yg sakit mudah berjangkit sis.. ☺️

Ni jenis vaksin tu ...nti sis try la survey klnik yg brhampiran dgn sis ttg hrga vaksin trsebut.. 😉mg d pmudahkn segalanya..aamiin

4y ago

Ouh okay. Skrg baru faham. Terima kasih sgt2 share ya. Sgt bermanfaat. 🤗

Saya amik agak lewat. Setahun 6bln baru amik. Kena 2 dose. Lg kecik baby lg bagus amik.

4y ago

Ya lepas abis pantang dh boleh. Baby kecik lg la antibodi dia xkuat. Lg awal amik lg bagus, tp kena byk dose sikit.

Anak sy start ambik umur 3 bln. Klinik kt kwsn sy rm235 satu dos

4y ago

Sy kt area kuala terengganu. Rm235 ni antara yg murah dh, dkt lain lgi mahal😂

saya langsong xamek..tpi nak amek blom berkemampuan

Sy ambik start baby 7bulan..3 dose

4y ago

Ouh ok. Tq semua

anak sy umur 6 bulan baru ambil

4y ago

tu dari kita, untuk umur 5bulan kebawa bole ambil rotavirus,6 bulan ke atas xbole tapi rotavirus kene ambil pneumococcal pula hehe...ada jangka umur dia