Vaksin pneumococcal

Salam mommies, nak tny vaksin pneumococcal dgn mmr bole ambil sekali ke or kena brasingan ye?..ada spa2 kt sni ank 9 bulan dan kena vaksin ni ke di kk?

2 Balas

Depends pada Dr/nurse. Ada yang bagi sekali. Ada yang consider penerimaan baby, risau baby demam & sebagainya akan sarankan ambil berasingan. Vaksin MMR tu dah combine 3 + pneumococcal jadi 4. Macam anak saya paeds suggest cucuk berasingan sebab risau anak allergic atau lain2 senang detect vaksin mana punca😊

Boleh ambik sekali