Ruam panas

Hi ibu semua..mcmana cara untuk merawat ruam panas bayi dan nk bgi kulit bayi licin semula?baby sy dah seminggu ade ruam dimuka dan badan..

Ruam panas
5 Balas

1. selalu basahkan muka anak dgn guna kapas basah. dab dab atas tempat yg merah2 2. elakkan letak dia kt tempat panas. 3. tidak membedung baby dgn banyak lapis. guna kain napkin nipis sudah dan longgarkan. 4. kalau teruk pegi klinik dptkan lotion 5. elakkan guna sebarang sabun di bahagian rashes sehingga rashes da betul pulih. guna air suam je mandikan baby 6. jangan sesekali gosok tempat yg kena rashes sbb bahagian tu kering,kulit tegang.baby sakit n tak selesa sy aritu doc bagi 1 lotion brand oilum. sapu nipis shja 2 kali sehari selama 2 minggu. dan sy elakkan baby sy ddk dgn ayah mertua sy wpon utk susukan sbb ayah mertua sy la jd punca heat rashes baby melarat. dia bedung baby sy dgn selimut baby tebal2,dia letak baby sy tanpa on kipas. kalau dia on kipas pn dia psg 1 je. mak mertua on kan aircond,dia buka habis sliding door dgn alasan baby kena panas dan rashes tu sbb habuk je. bila da teruk jd cm baby awk n da pergi klinik mmg sy ckp terus semua.tp dia degil.so sy la elakkan baby sy diambil dia wpon dia just nk bantu jg. now baby sy da ok..dia pn da redha sy xbg buat mcm aritu, sy pn da tak kisah dia nk ambil baby main2.

Baby sy hanya letak losyen shj.. Waktu panas slalu lap xbg peluh sbb nnti lagi merebak.. Penjagaan rapi diperlukan utk cepat baik

sis g klnk swta mtk ubt cream nti doc bg ubt tu..dlu ank sy pon kne ruam cm2😅

sy guna ni je alhamdulillah beransur baik

sian dia