Minum gula 16 minggu

Ibu preggy yang dah minum air gula yang first 16week tu, boleh share tips tak cara nak elak dari sangkut. Kite berat badan berlebihan. Risau sangkut gula. Ada tips tak mcm mana taknak sangkut gula ?

9 Balas

Ni bukan pasal berat badan sis sy sangkut sebab family ada sejarah kencing manis. Kurangkan air makanan manis2, karbohidrat pun kurangkan nasi tepung kawal mkn suku2 separuh sayur lebih dlm 1bowl kecik. Elok byk minum air masak 1.5/2liter lebih lagi bagus. Kencing sampai air kencing cair. Malam puasa pukul 10 sebelum pukul 7.30 dah stop makan berat. pukul 8.30 kalau lapar minum susu low fat tak ada gula tambahan.

Kawal manis. Dinner sblum pukul 7 mlm. Banyakkan minum air masak. Saya mmg craving Benda manis2. Tiap2 hari nk minuman manis sejuk, kuih, buah.. Tapi saya hadkan pengambilan.. Lepas minum air Gula nk lebih kan sikit bolehla tpi still dalm kawalan.

berat bdn lebih tak jd ukuran sangkut gdm. bmi sy 30++ tak pernah sangkut sepanjang 2x pregnancy. if fmly ada sejarah diabetes, mmg perlu jaga2 walaupun bmi normal. klu nk tips, usually 2-3 hari sblm test, jaga mkn minum saja. minimum kan benda2 manis

sy masa dapat tau mengandung (5weeks), sy terus cut yg manis manis. 3minggu sebelum minum air gula (sy minum air gula masa 15weeks), sy amalkan minum limau/lemon panas kosong tanpa gula. dgn izin Allah, alhamdulillah semuanya baik baik je.

saya stop minum manis 1minggu sblm minum air gula😂🤣saya pn craving mknan manis juga...betul2 xtahan xdpt mkn manis😆gigit sikit pastu minum air bnyk..nasib paras gula masih normal..

Stop dulu minum manis, minum air kosong bg banyakk pastuu malam sbelum gi klinik kena puasa start 10 malam sampai minum air gulaa

2mo ago

kadang ade je tak sampai 2jam dia dah ambik darah.. macam saya hari tu pon dia panggil awal tak sampai 2jam

hari tu sy "cuti" manis 2 minggu sblm minum air gula .. tapi takda la langsung takda manis.. control je .. lebihkan minum air..

saya 14week minum da sis sbb ade history gdm sebelum nie. masa anak frst minum lagi awai masa 10 week. skrg 2mggu skli bsp

Banyakkan minum air masak. 2 hari sebelum test, jangan minum air lain selain dari air masak.