Air kelapa

Hi ibu mommy semua, nk Tanya saya dh 29 week 4 hari.. Bole ke minum air kelapa? Saya dri mula pregnant mmg tak minum langsung air kelapa, baru hari ni rasa nak sgt minum.. Rasanya dh bole ke saya start minum air kelapa.? #firstmom #pleasehelp #firstbaby

28 Balas

Hai sis, boleh je minum air kelapa ni sama ada yang muda atau yang tua, tak ada masalah pun. & sekiranya berlaku keguguran diawal kehamilan sepanjang konsum air kelapa ni, ia bukan kerana air kelapa ya, tapi adalah kerana pembentukan kromosom yang tidak sempurna disebabkan oleh pembawakan genetik tu sendiri.

2y ago

betul. kalo benih to xjd berlakunya keguguran. xkan Rahim kita nak simpan benih yg xelok. berkemungkinan akan lahir bayi yg cacat Dan sebagainya sbb to berlakunya keguguran kalo peringkat awal. tp Allah sebaik2 perancang.

Saya minum je sis. Sebab awal awal ngandung mabuk boleh tahan rasanya. Air kelapa je yg kurangkan simptom mabuk saya. Xtau pula ada pantang xbole minum masa awal ngandung. Mmg tiap² minggu mesti pergi beli. Smpai skrg masih rajin g beli air kelapa. Alhamdulillah semua baik²..

2y ago

sama sis 11week da mnum air kelapa

salam..ada yg boleh bgtahu..ikut kiraan last period 11 week tapi scan dgn doc cakap 8 week..dan xde denyutan jantung baby. doc sruh repeat scan lagi 2 week. tp xde keluar apa2 maksudnya still rasa breast tegang sesekali..sedih nya bila doc kata mgkn gugur. tapi cuba kuatkan hati. menunggu utk scan kali ke2

2y ago

its okey, sis tggu je kadang2 tarikh persenyawaan tu lewat drpd tarikh period teruskan jaga diri dan makan makanan yg sihat ye ramai yg saya baca drpd TAPS pasal saiz baby x sama dengan week sepatutnya ada yg kata kene tggu dulu kadang2 sampai 4minggu, jantung baby pun boleh dengar

Minum air kelapa bole sebabkan gugur ke. Saya pun pernah keguguran. Tapi mengandung kali ni memang suka sangat minum air kelapa sebab alahan & mual2 tekak. Memang minum je dari tau mengandung.Now da 25w alhamdulillah dan masih suka minum air kelapa. Ye saya minum kelapa ori yg xde buh gula atau ais tu.

2y ago

Itula kalau tanya doctor, xde apa yg tak bole. Tp bila ramai kata air kelapa xelok minum masa awal² mngandung jadi takut pulak. Itu yg pelik air kelapa ni bole sebabkan gugur ke sebab ramai juga yg tegah..

air kelapa penyembuh sakit badan demam.. sye kne covid 3minggu lalu dgn kehamilan 33minggu teguk air kelapa spnjg demam mengejut tu. tak consume pun mne2 ubatan even klinik bgi sbb sye tkot komplikasi.. alhamdulillah, setiap kali demam ape2 pun mmg sye consume air kelapa..its works😊

Kenap ada petua orang dulu-dulu kata tak boleh minum air kelapa ya? Nanti kalau minum boleh gugur. Mcm minum soya anak kuar putih. Makan kicap nanti anak jadi kulit hitam. Saya pun pelik dengan pantang larang orang dulu-dulu 🥴😵‍💫

sy minum start 35 week ke atas. nk mnum skrg ok je. kdg sbb xrasi,blh buat sakit perut lpas mnum. sy pon xthu knpa. kalau blh beli sebiji. jgn suruh org tu kopek. tgk pisau dgn lapik dia pon dh ktor😅

saya 11 week...teringin sangat nk minum air kelapa... minum 3 sudu air kelapa..3 sudu isi kelapa... baki bagi suami... minum buat syarat je...niat dlm hati buat ubat...sbb sy pnh gugur,jadi risau juga ...

sy awal pregnant +ve covid, hari2 sy minum air kelapa.. sekarang 26w pun kadang sy minum je.. Alhamdullilah baik2 je.. sis cuba minum sikit dulu kalau badan okay, so boleh je teruskan..

ikut pd bdan sma sis,ada ja awal2 kehamilan xblh mnum...mcm sy penah keguguran dlu msa mnum air kelapa,so bila hamil lg mmg jga sehabis baik...prut 7bulan bru mnum..