sy prengnant 26 minggu 4 hari saya mengalami breast yang bengkak merah dan gatal2 seperti ruam.

Ibu mengandung boleh kena mastitis juga ke? Sy dh 5 hari makan antibiotic tp masih xberkesan.. any suggestion tak untuk sembuh ruam di breast ni??

1 Balas

ibu hamil boleh jugak kena mastitis tp dikira rare, kes terpencil. ada mastitis yg on antibiotic sampai 10 hari kalau lebih 10 hari x berkesan jugak doktor akan tukar ubat lain. tp itu semua bergantung jgk dgn jenis antibiotic tu. selalunya sy akan tanya dgn doktor paling lambat brp lama nk nampak kesan jadi kita tahu kalau ubat tu betul2 x sesuai dgn kita. atau mungkin puan boleh mintak doktor lain yg periksa ruam tu utk confirm betul2 itu memang mastitis. semoga cpt sembuh puan.

2y ago

Terima ksh puan … atas penjelasan..