Gigi sakit

Ibu mengandung boleh cabut gigi ke? Sbb dah tak tahan sangat

7 Balas

Boleh call dulu klinik yg puan buat rawatan kehamilan tanya mcmana, lps tu tanya pula klinik gigi yg nak pergi. Bawa buku pink tu. Mcm saya sblm hamil, tunggu appoinment klinik gigi untuk rawatan akar. Bila hamil, masa rutin KK utk ibu hamil cek gigi, doc bgtau tiada lubang baru di gigi. dan sy bgtau dentist sepatutnya sy ada buat rawatan akar, tp dentist pakar x panggil lg. Minggu dpn klinik gigi call sy utk cek. Dentist pakar just buka tampalan lama, masuk ubat dan tampal balik. next appointment selepas sy bersalin nnt.

Puan pegi je trus klinik gigi nt doc tgk. Mcm saya ritu pegi cek utk cci gigi utk ibu mngndung ni pn doc gigi tgk ada gigi nk kena cabut so dia hold dlu smua n bg ubat dlu ,dia ckp lps trimester ke2 bru dtg balik utk cabut, awal2 xboleh lg.

Nurse KK sy bgtau tk boleh cabut waktu 3 bulan pertama n tiga bulan terakhir.. Means kalau kandungan 2nd trimester gigi tu bole cabut

sama dgn sy. doc kata xde apa n gigi.elok je. last kak ipar suh minum susu shari 3 kali. alhamdulillah elok da.

3y ago

Okay baiklaaa. Terima kasih. Tu laa nak cabut takut ade effect pape. Risau.

Ikut saranan doktor. Ada yg boleh ada yg tak, ikut usia kandungan jgk tk silap

call klinik dulu

Refer dentist