Koyakan bersalin

Hi ibu ii. Saya bersalin normal pada 14/3/24. tpi ibu ii prnh tk yg terkoyak sampai keatas mcm saya ni? Contoh gbr kt bawah. Bagi lah pengalaman sikit mcm mna nak jaga jahitan tu mommy ii. Saya tanya sbb saya tkut tngok jahitan sendiri rasa tk selesa pulak bila nak begerak. #bantusharing #bantujawab #ingintahu #SeriusTanya #Sharing_dong_Bund

Koyakan bersalin
23 Balas

Hi ibu. Tahniah dah selamat bersalin. Sy masa 1st born koyak bahagian bawah je tp dlm seminggu dah kering elok. Mmg ngeri n xberani tgk jahitan 🥲 cara sy, sy guna portable bidet utk cuci, buat rendaman guna uncang herba utk cepat kering & sy guna NANO PERAK. boleh search kt ig @selamatakhirzaman. Dah cuci bersih, lap kering then spray dkt tempat jahit tu (sy minta tlg husb) tggu kering sekejap then baru pakai pad/panties. Yg penting kena cuci bersih & kering. Semoga membantu 🙂

saya ank 1st koyak bhgian bawah. tp bkn koyak sndri, nurse yg gunting sbb susah nk keluarkn baby. lpas besalin mmg sakit dduk lama pun x boleh, kena lg saya time tu sembelit x leh buang air besar lgi merana sbb kena jaga jahitan tu. just kena rajin bersihkan, letak ubat n keringkan dpan kipas seeloknya supaya cpat kering luka tu. ☺️ utk ank yg kdua ni harap xdelah koyakan atau guntingan lgi 🤭 due 1/10/24

4w ago

sya due 16/10/2024 ank first hrp² lancar tanpa ada koyakkan

cara sy, setiap kali tukar pad (max 4jam sekali) cuci guna air suam, keringkan guna tisu atau kipas, spray ubat kuning tu banyak2 takper, kipaskan sekejap bagi kering then pakai pad mcm biasa..ulang sampai sembuh..luka akan sembuh dalam masa seminggu, insha allah..bergantung jgk pada keseriusan luka mcm mana..yg pemting makan sayuran hijau lebih, buahan yg tinggi vit c dan protein lebih sikit..

saya pun koyak di bahagian atas tu juga, sehingga beberapa bulan selepas bersalin masih terasa perit di clitoris tu bila kencing (disebabkan luka tu) lama lama dia just hilang sendiri.. ambik masa jugak, sabar je mampu uhukkk. luka bawah yg nurse gunting tu baik cepat kalau makan oren sunkist manis 🤗

saya plk, mak sy yg jgakan sy msa dalam pantang.... setiap pg / masa nk mndi & masa nk kencing kna basuh guna air rebusan asam keeping...air tu kna bg suam²... alhamdulillah dlm masa seminggu misi cek luka dh sembuh dan benang pon dh trtnggal☺️ Selamat mencuba

4w ago

guna air rendaman air asam keping tu mmg betul..dulu sy amalkn mmg mmbntu sgt.

Rendam air suam dgn garam (kalau tahan). Org cakap garam sakit tapi saya rasa selesa bila rendam mcm tu. Ni pengalaman anak first lah kena episiotomi. Cuba ya. Nanti cepat kering dan tanggal benang. Jgn lasak sgt, gerak berpada2

4w ago

Garam apa pun boleh. Sy pakai himalayan

Ya pernah jadi situasi mcm ni, bersalin dirumah time Covid dulu.. Memang time bergerak jaga betul2 sb sakit sgt dan saya byk mkn buah limau utk cepat kn proses penyembuhan dan ada juga saya ambil krim luka di klinik sakit puan

sakit mmg sakit...tapi WAJIB cuci... normal Ada koyakan BG yg bersalin normal... yg beza koyakan besor or kecik je... rajinkn cuci n letak ubat ye dik. semoga cepat sembuh

Penah jd, bila vacum saat akhir, sbb dh penat, baby 3.4kg keluar, luka sebijik mcm ats tu, 3 bulan lbh br rs selesa betul2 dalaman dia😅, luar tu hmm, tk seperti bujang2 dulu lh haha

4w ago

Tak perasan lah pula yg tu sis hehe, tkde apa apa2 ketulan dalm tu, cuma 3 4 bulan juga br rs selesa keseluruhan, hilang dlm tak perasan sakit tu.

saya sama lah mcm awak. tiap kali pergi tandas, cuci benang tu guna jari jari awak. jangan kasar kasar, lembut ii je. kalau sapu ubat ke apa saya suruh suami buat kan