Kerja Rumah Untuk Si Kecil

Hi ibu-ibu! Tidak tahu macam mana nak urus kerja rumah dengan cepat? Haa, ini lah masanya untuk ajar anak anda bantu tugasan di rumah? Mana aktiviti di bawah yang si kecil anda selalu lakukan? Jom kongsi di ruangan komen!

Kerja Rumah Untuk Si Kecil
46 Balas

Anak sy baru setahun 3 Bulan setakat ni ajar letak baju Kotor dia Dalam bakul & buang pampers dia Dalam tong sampah. Tu pun byk R&R yg dia singgah sebelum nk smp ke bakul baju Kotor Dan tong sampah pampers dia😂

Ank sy 3 tahun 2 bulan....lelaki..dah rajin nk tlong jemur baju n kutip baju kering..walaupun xbrape pndai lgi..tp sy puji sbb ada effort nk menolong...hehe..mainan pown dah pandai kemas sndiri sblom tdo..😆

Sya biasakn anak sulung sya umur 4 thun untuk kemas mainan..kmas katil sndri..kdg2 mintak die tolong sya mse sya jmur kaen..boleh la skit2..at least die akn belajar n ade rse nak buat..

Alhamdulillah ank2 si abg 12thun mmg tolong buat semua diatas... No 2 7thun Bantu abg dia no 3 5thun tukang arah mummy rilek sikit... Xlama dpt adik lgi... Syukur rezeki Allah bgi.

Ad pertama sy umur 8tahun perempuan...rajin tolg sy basuh baju,buang sampah,sidai baju..apa shaja termasuk tolg memasak didapur..dia suka belajar benda baru.

4y ago

Ammin....trima kasih

Kemas brg mainn,buang smpah,cci pgng kdg2 je,kdg2 cci tnds diaorg sndri sb ank2 prnh tgk cmne kita buat,kdg2 ajr sidai bju...

Si kecik suka tlg time nak basuh baju. Walaupun pakai mesin basuh. Dia suka buay time masukkan baju & sabun dlm mesin 😜

Alhamdulillah inilah masa utk ajar anak2 tolong kerja rumah sambil luangkan masa bersama, borak anak-beranak. 👍

Semua sy buat sdiri sbb sy cerewet bab kebersihan.. Kecuali masak je suami buat.. sbb masakan dia sedap 😋

Alhamdulillah.. si kecil dh 5 tahun.. dh pandai dh tlg² ape yg ptup.. xlme lg dh nk dpt adik bru..