Baby 6 bulan tak nak makan.

Hi ibu ibu semua. 24.04 anak saya dah masuk 6 bulan. Masalahnya dia tak nak makan .saya bagi makan cerelac beras&susu .setiap kali makan mesti nangis tak nak makan . Kalau minum susu ok jak . Susu loctogen. Ada tak dalam ni masalah macam saya?😔

11 Balas

Hai awak. Baby baru start makan sebaiknya bagi la REAL FOOD (makanan semula jadi). Kalau malas atau tak sempat prepare bubur nasi, bagi buah yg lembut pun okay. Janji khasiat asli. Anak kedua saya start dgn avocado sbb tak lalu nasi. N nak pegang sendiri, taknak disuap. Dia makan sikit pun takpe. Yg balance tu boleh bagi kat abangnya. Yg penting teruskan susu. Proses mula2 makan ni memang tricky, leceh n memenatkan. Tetap sabar k mommy ❤

buat bubur nasi. utk permulaan, elakkan mindset "anak kena makan banyak, atau kena habiskan semangkuk." anak baru lagi dalam proses pengenalan dengan makanan. dapat 1-3suap pun dah suap pun okay, dia reject pun takpe. beri je spt biasa. bagi anak masa. sebelum ni dia kenal susu je.

buat bubur nasi je mak..real food je. pastu awal2 6m tu anak mkn 1 2 sudu sehari pun dah cukup dah.. ni time anak belajar utk mkn. bg sayur buah protein bg kat tgn biar dia pegang, rasa2 pun ok dah awal2 ni.. hidang makanan yg if anak tk makan, kita yg habiskan so tk bazir

anak sye 15 bln.. dr 6 bln smpi 15 bln nie memg ade mcm2 episod.. episod mkn byk, mkn 2-3 suap, x nak bukak mlut lgsg.. xpe.. anak x ske menu tu, tukar menu lain...memg kne try n error.. bg bubur kosg halus.. lps tu puree syur plak.. lps tu puree buah.. jgn give up ye sis

anak saya umur 6 bulan Hari tu bg bubur kosong je... 5 suap tu kira bnyk la dia makan.. untuk permulaan mmg sikit.. dh lama2 baru Naik dalam 10 suap.. brgantung.. perut bby kecil je.. tp jgn bg instan food.. sebaiknya real food..

perkenalkan bayi pd real food ya mak.. elakkan mindset anak Akan mkn habis semangkuk sepinggan mcm Kita.. normal dia mkn ckit.. mak jgn stress paksa marah anak.. itu normal.. dia Baru bljar mkn.. budak bawah setahun..

tak perlu risau. ad baby yg 6m pun blom ready nk makan. mcm anak saya. 8+ bru dia nak makan bubur + brokoli n carrot. selagi anak minum susu ok la . budak mmg xmkn bnyak mcm kita

Sis try buat bubur sendiri kosong je n cair..sbb baby sy pun xnak dlm cerelac..sy saja beli..tp mmg xmakan sampai now 9 bulan dia mmg nak bubur nasi yg masak je.

Cerelac Nestle sangat tak bagus untuk baby ya sebab tinggi kandungan gula. Awal2 bagi bubur kosong blend atau puri buah ya

ank sy da 10 bln sis mmg tknk mkn . puas da sy buat mcm2 suap dy mmg tknk 😅