Chemical Pregnancy

Ibu-ibu kat sini ada ke yang pernah alami recurrent chemical pregnancy. Saya dah dua kali alami chemical pregnancy. Pertama pada Disember dan sekarang saya tengah alami untuk kali yang ke dua. Ada ke apa-apa tips dari ibu-ibu untuk elak chemical pregnancy lagi. Saya dah jadi takut untuk pregnant lagi.

4 Balas

Yg sy tau dr DR RAI. Chemical pregnancy ni mau elak kena dr 3 bulan awal ttc tu lagi kena jaga makan da. Kalau boleh elak kn makanan instant smua. Yg ada perisa tmbhan, minuman manis. Roti2 semua elak kn. Ambil makanan yg real food. buah2. Masak makanan yg sihat. Yg berkhasiat la mksdnya. Then teruskan smpai la mengandung dan nak bersalin. Kalau nak lg terperinci boleh tgk Dr Rai kat tiktok. Yg owner Efferty tu.

2mo ago

Ok sama2. Sy doakan awak murah rezeki lepas ni. Sihat tubuh bdan dan d rezekikan baby ye. Aaaminnn 🤲🏻

recurrent chemical pregnancy selalunya sebab ada genetic issue. ovum atau sperm tak sihat. amalkan gaya hidup sihat both husband & wife, jaga makan, exercise, avoid asap rokok/vape, kurangkan junk food, banyakkan & pelbagaikan protein & lemak sihat dalam pemakanan, kurangkan gula. start 3 bulan before TTC, especially wife. sebab ovum yg kita release hari ni, dah mula terbentuk 3 bulan lepas lagi.

Tyme scan Dr ade detect pape yg abnormal ke? sye penah 1x chemical pregnancy bln 1.. bln 3 preggy & now baby pun da setahun+.. xde tips apa2.. cuma ble ttc tu memg jge mkn, x mnum air gas, caffein, nenas &betik muda pun x mkn, x angkat brg2 berat.. x tw la ade kne mngena x dgn chemical pregnancy tp x salah utk kte lebih bhati2..

2mo ago

Bila scan Dr cakap tak nampak pape. Plan nak scan lagi sekali lepas 2 minggu tapi tak sempat dah turun darah dulu. Tq for the tips. 😊