nak tanya

Ibu hamil x Bole minum kopi teh or Nescafe ke? Selain tu air ape tak Bole ye ... ingin tahu

51 Balas

Sy mmg dari anak first mmg minum nescafe..kopi dgn teh je jarang minum sbb tak suka sgt..alhamdulillah..semua okay..hb okay,semua okay doktor cakap.. Bila minum nescafe sy rase lega sbb nak berak senang,doktor pon sarankan sy minum tambah lagi kalau sy rase dah nak start sembelit ke apa ke..tapi kena minum sehari sekali je lah.. Ikot org jgk k..ade org minum hb jd lemah,so jgn minum k..🥰

Minuman manis baik elak/kurangkan.Air kelapa muda pun tak suggest sebab sejuk di awal kehamilan.Saya peminat kopi/teh c kaw ...sejak pregnant tak minum dah adapun husband yg order saya minum dua/tiga teguk ja dan minum air yg banyak pas tu.Just nak elakkan sebaik mungkin.

4y ago

7bln lepas punya soalan .. TAP ni asyik kelua soalan yg same je puan 🤧

Masa pregnant ank ke 2 sy suka sgt dgn kopi.alhamdullillah ok..depend on bdn kita x pening x dehidrate hb ok perut ok check up ok..ok la kot..yg lain minum juga berpada la tak kerap..kalau tak yakin tak perlu minum kalau teringin minum la sikit bg lepas teringin je 😁

5y ago

Maceh bg info

Ye btol.. tapi sy mnum juga . Tp tak selalu kalau terasa sgt baru sy mnum.. better bnyak kn mnum air jus buah asli.. bukan air buah kotak ye , air dlm kotal atau tin mngandungi bnyak gula.

5y ago

Ye kalau sy.. minta air jus tanpa gula klau dikedai..

dekat bhg profile kita dalam apps Asianparents ada bahagian Food&Nutrition. click bhg tu . kat situ ada banyak info. apa yg boleh makan,yg boleh minum,ubat yg boleh ambil . semua ada.

Berpada2 kalo pas minum ada effect. Saya, hampir hari2 caffeine. X kira teh r kopi. Tp kalo perut x sedap, sy stop skejap. Kalo rasa x yakin, elakkan terus. Tubuh masing2, mesti dpt rasa.

Milo/coklat xleh sbb menghalang penyerapan Zat....HB low.Saye mase mgandung Aritu dipantangkan milo/coklat/kopi/nescafe... Teh pun kadang2 minum.... Minum air masak atau jus buah...

5y ago

Ok sis

x blh.. klw blh jn amal kn sebab minuman ne smua berkefin... tmsuk la milo.. jarang2 ok la.. sbb blh buat kita sembelit.. minum susu lebih baik untk kita ibu2 pgncy.. mgelakan sembelit

5y ago

Thank banyak membantu

Boleh je minum tp jgn la smpai hari2 n dlm kuantiti yg byk. Kang kena kencing kotor n gdm pulak. Sikit2 boleh la utk hilangkn rasa tu. Tahan sikit demi si kecik kt dlm tu k

Jangan selalu sangat minum yang berkafein. Minuman yang terlalu manis macam pearl milk tea pun tak boleh selalu. Minum macam Horlicks, Nestum much better