tanya

Ibu hamil mmg akan rasa sesak nafas ke.. Mcm pendek² nafas.. Mcmna mau ckap ye.. Masa baring akan rasa mcm semput.... Taktahu nak explain.. Sorry?.. Mcm kna tekan tu dada klau baring..

24 Balas

Saya baru balik appointment dr.. Dia ckp itu perubahan hormon kita.. Maklumlah.. Jantung kita perlu pump darah untuk dua keperluan.. Si ibi dan si anak.. Jd jantung perlu pump lebih dari biasa untuk pastikan smua organ dan bayi dapat darah y dipump tu.. Sbb tu boleh semput.. Rasa mampat je kat dada ni.. Biasalah dulu sorang2 je skrg dh berdua.. Lg 1 dr sy pesan td banykkn bt senaman time hamil ni.. Bg melancarkan perjalanan oksigen... Sebab bila bby makin besar.. Bnyk oksigen y diperlukan..

Ianya normal sis...sbb kita share oksigen yg sm dgn bby..em jup ea sy share link ttg apa Saya pnh bc ada satu article ttg ni.. di sini sy sharekan link nya.. harap ia dpt mmbntu mommies2 yg lain juge yg pnh mengalami perkara yg sm ms pregnant mcm sy dan mommies yg lain...😉✌ Punca sesak nafas atau sakit dada semasa kehamilan ⋆ Sihat.Net https://www.sihat.net/wanita/punca-sesak-nafas-semasa-hamil/

sama laa ngan sya sis..nak tdo pon xleh.. bila dduk ok.. bila baring sempit dada.. tadi baru pi tanya nurse..dya ckap normal.. kandungan makin mmbesar..dya ckap.. tinggi kan bantal.. tdo mengiring.. sya dh buat.. tetap sama.. 😅😂

Yep. Lepas solat bila nk mengaji tu, ya Allah nafas mmg pendek betul. Semput mengah. Tak pernah jd mcm ni. Risau pulak😂 Sbb ade dgr kes, masa bersalin, sesak nafas& meninggal org tu

Btul saya je kne mcm tu ase smput sgt rasa ruang nk nafas tu smpit..tu tpikir kalau macam gone proses bsalin n meneran nnt😭tkut lak ase 36week1day First bby

Saya pun rasa benda yg sama. Tapi skrg dah 39w dah rasa kurang. Cuma bila baring akan rasa berat baby tekan perut

aah normal. saya kalau cakap lama pun saya rasa semput. try buat exercise. maybe boleh improve pernafasan.

Jgn biasakn baring terlentang masa tido.. Risiko stillbirth pada bayi sebab oksigen x sampai..

4y ago

Tk trlentang pun sama sis .. last sy tdr duduk ... Tp bntal byk lh ..

Ya ke.. Pnglaman 1st.. Skrng masuk 27.. Asal baring je rasa kna tekan kuat tu dada.

Sama la..tgh alaminya jugak..rasa tak selesa je bila baring susah nk nafas 😣