Sesak dada

#firstmom say dah masuk trimester ke 3, sekarang dada kerap rasa sesak dan nafas nya pendek. Rasa mcm xcukup nafas. Kenapa ya??#pleasehelp

9 Balas

Normal ibu, sebab organ organ sedang dihimpit. Tidur make sure tinggi kan kepala sikit. Kadang ada malam yang saya lelap lelap ayam sambil duduk dulu. Bila dah terbuai mimpi nak masuk lena, saya baring slow… kalau sesak, saya buat teknik pernafasan nafas, tahan, hembus. Kena pandai kawal nafas. Tp kalau sesak dada sgt, better check risau ada apa apa ya

1y ago

Oh yeke. Okay. Betul la tu kena pandai ambil nafas. Sebab kalau saya duduk dulu tarik hembus nafas bagi kurg baru selesa sikit. Kalau normal tak la risau sgt. Sebab kadang2 je berlaku mcm tu.

ya, saya pun sama trimester 3 lagi nak dekat due bulan June ni, nafas pun makin sesak sbb perut makin membesar saya pun teknik nafas tahan tarik hembus, kalau tak buat mula la kiri kanan tido pun tk selesa😁

Sama dgn saya kadang buat kerja penat boleh jadi tak buat kerja pape pun boleh jadi sebab baby makin besar ruang makin sempit.

Sama 😭😭 kena kerap latihan bernafas dgn tenang. Tarik nafas dalam & hembus slow. Kalau x mmg tak selesa sangat.

Sama lah. sya pun dh trimester 3.. due 3.6.. klau baring memang rasa semput .

Samalah saya pun macamtu lagi2 time nak tidur.

Same lahhhh. Pendek nafas rasa.

Sama sis,saya pun alami 34w

Sama