Cuti bergaji tiga hari jika keguguran di New Zealand. Malaysia bila lagi?

'Ibu dan pasangannya yang bekerja, dibenarkan mengambil cuti bergaji, jika mengalami keguguran atau lahir mati di New Zealand. Usul itu diundi sebulat oleh suara penggubal undang-undang, dipercayai antara peruntukan pertama di dunia. Elaun kehilangan itu disahkan parlimen semalam, memberi pekerja cuti tiga hari jika kandungan lahir mati, bukan memerlukan mereka menggunakan cuti sakit.' *SUMBER : BERITA HARIAN* Apakah pendapat anda? Patutkah wanita di Malaysia juga mendapat cuti bergaji dalam situasi sebegini? Dan bagaimana ianya dapat membantu wanita yang mengalami situasi tersebut? Kongsikan di ruangan komen bawah.

Cuti bergaji tiga hari jika keguguran di New Zealand. Malaysia bila lagi?
1 Balas

perlu dipertimbangkan di Malaysia kalau boleh tempoh cuti sama utk pekerja kerajaan & swasta.. isu keguguran tu sesuatu yg x boleh dielakkan & perlu pemulihan fizikal + mental.. tuntutan hidup wanita zmn skrg yg aktif sgt berisiko utk keguguran.. sy x pasti kalau cuti 3 hari tu cukup atau x tapi sekurang-kurangnya wanita x perlu lg risau tiada gaji sepanjang tempoh bercuti.. utk permulaan, usul ni bagus