Morning Sickness.

I Never Have Morning Sickness. It Is Normal?

259 Balas

sesungguhnya sy jealous..sy tengah mengandungkan anakfirst. alahan tu sangatlah teruk sampai sy terpaksa berhenti kerja. setiap pagi sy jadi manusia tak bersemangat untuk jalankan kehidupan seperti biasa. gosok gigi pun muntah, makan pun muntah. penat tu jangan cakap la.😭😭😭 tak sabar nak tunggu kandungan bulan 4 ke atas. jujur sy tak tahan dengan alahan macam ni. suhu pun naik turun. nak masak hmmm jangan harap la. bau ruang dapur pun dah nak muntah. masak lagi lah. perut asyik lapar, tapi 1 makanan pun tak lalu. sejam sekali kena makan. boleh masuk pun sikit je. doakan sy supaya alahan saya cepat hilang. ❤❤❤

1y ago

Stay strong mommy

ˢʸ ᵈᵃʰ ᵐᵃˢᵒᵏ ᵐⁱⁿᵍᵍᵘ ᵏᵉ 6..ᵗᵃᵖⁱ ᵐᵘⁿᵏⁱⁿ ᵇˡᵐ ʳᵉᶻᵉᵏⁱ ˢʸ..ᵈᵃʳᵃʰ ᵗᵘʳᵘⁿ..ᵐᵘˡᵃ ᶜᵒᵏˡᵃᵗ..ᵉˢᵒᵏ ᵍ ʰᵒˢᵖⁱᵗᵃˡ..ᵈᵒᵏᵗᵒʳ ᶜᵏᵖ ᵖʳⁱᵒᵈ...ʰᵘᵐᵐᵐ ʲᵃᵈⁱ ˢʸ ⁿᵏ ᵇᵘᵃᵗ ᵐᶜᵐ ᵐⁿᵃ ʸᵉᵉ ˢᵘᵖᵃʸᵃ ˡᵉᵖᵃˢ ⁿⁱ...ᵏᵃⁿᵈᵘⁿᵍᵃⁿ ˢʸ ˣʲᵃᵈⁱ ᵐᵃˢᵃˡᵃʰ

Preg pertama, morning sick saya sangat teruk. Makan sikit, muntah banyak. Nak buat kerja pun x larat. Asyik berbaring sahaja. Masuk bulan ke4 baru ada perubahan. Selera makan makin ok, cuma mula² tue masih ada, terutama bangun pagi waktu gosok gigi. Tapi untuk preg ke2 nie.., x ada pula rasa apa², mual x ada, pening kepala pun x ada.. Selera makan ok je.. Its good for you.. X ada morning sickness.. 😊

Dah berapa bulan beli upt try negative je, semalam try lagi sbb bawah perut rasa kurang selesa, nak tidur sakit badan, tu yg try, Alhamdulillah🥰 positive, 2 kali check dua2 upt positive, cuma skrng ni confuse nak mula kan macm mana, pemakanan mcm mana apa yg boleh n apa yg tak boleh, sbb ni anak pertama inshaallah, ibu2 yg dah berpengalaman boleh share tips tak?

saya tak berani tanya soalan ni 😅 sbb kalau blh xnk hadapi. 😁 pernah mual air liur sekali masa bg kucing makan, lps tu xnak bg kucing mkn atau x nak buka makanan kucing sbb tak nk terjadi lg mual mcm tu Cpt letih, cramp perut sikit2. Itulh simptom yg dihadapi sejak 4w ke 6w ni. Harap kita semua blh hadapi dgn baik dgn apa2 kemungkinan mendatang.

Every woman and every pregnancy is different dear. If you have nausea-free/pregnancy sickness, consider urself lucky and enjoy the fact that u can get through whats often one of the toughest trimesters of pregnancy without too much trouble 🙂 best of luck! ✌🏻

4y ago

Thank 7!

4 weeks 6 days 😁😁 Alhamdulillah xde alahan apa pun buat setakat masa ni...cuma pinggang punggung n peha selalu sengal2..perut kadang cramp..😁😁

8mo ago

Selalunye alahan start weeks berapa? Saya nak masuk weeks 4 juga so far takde alahan

Saya ada alahan..penat sentiasa,mengantuk siang hari..kalau lapar,rasa loya2..makan sikit..tapi masa week 4-6 tu lagi teruk..semua benda tak nak makan,loya sentiasa sampai berat turun 2kg..muntah tak ada pun,syukur..now dah okay sikit,boleh lah sehari nasi 1-2senduk & makan buah2🤲🏻 #2monthpregnant

Hi dear its normal and it varies differently for mommies. I counter morning sickness by eating light snacks throughout the day like nuts, dried/fresh fruit and plenty of water. But the method above might not work, dont worry ya cuz there will be other wonderful mommies will share their experience n tips with u

Normal. Sy preggy empat2 anak sy empat2 morning sickness. Walaupun kndungan ke 3 sempat 9week je dlm perut. Tpi dpt rasa morning sickness yg teruk smpi rasa nak bertapa kt toilet. N misi kata kalu kndungan ank pertama kite ade morning sickness. Kandungan Seterusnya pun akn kt alami morning sickness

5y ago

Empat2 tu dpt gender sama sbb semua nyer morning sickness sama ke bukan?