First trimester

Hi i dah 6 weeks. I nak tanye, memang normal ke bawah kita ni cramp? Tapi cramp nya takdela sakit sangat. Cramp biasa je. Mild only. Its normal or not ya? Risau juga ni 🥹#firstbaby #pleasehelp

12 Balas

hi mummy. cramp kat bawah tu normal lg2 kalau awal pregnancy. tp kalau sakit sangat2 tak tahan, boleh dtg pac sbb takut ectopic (luar rahim). kalau ada discharge darah/coklat pun terus pegi pac tau. awal2 ni mmg fragile lagi kandungan. banyakkan bedrest & jgn angkat benda berat. take care 😉

normal. sy dlu cramp sebelah kiri shj. smpai 8 weeks je. tapi kejap2 je rasa. awal2 tu takut jugak. tapi jgn rsau la selagi takde bleeding. awal2 ni jgn bersama dlu. nnti cramp bertambah sakit. pengalaman sndri. lepas tu kalau bersama takut dh nk suruh husb lepas dalam.

1y ago

Sekarang saya pun tengah cramp perut belah kiri je.. tapi scan upt masih negative 🥲 nak pergi check kat klinik macam awal lagi 🥲🥲

Normal. awl trimester mmg akan kerap rasa cramp tu, nt dah nak masuk trim 2 masih jg rasa cramp tp x sekerap trim 1.. Saya rasa sakit cramp kerap sampai 10w. slps tu ada jg rasa tp dah tak kerap da. Tp semua org x sma, lain org lain pnglaman..

1y ago

Ohh thank you so much sis 🥹

Ye betul normal. Doktor pernah beri tau saya, time tu cramp belah kiri. Doktor gitau tu hormon fluid. Mmg akan rsa a bit pain. Tp tak lama. Just jgn angkat bnda2 berat

1y ago

Thank you sis 💕

sy rase is normal. Proses penempelan ke Rahim. jaga elok2 diri . mkn minum jaga. klau bole jgn puasa dlu klau tkut memudaratkan kn awk or baby.

Normal sis. Mmg rsenya mild cramp. Selalunya 10w-11w bru berkurangan. Bnykkan minum air utk kurangkan ketidakselesaan.

1y ago

Thank you sis 🥹

normal jk sis,di awal trimester memang akn rsa skit cramp²,pertengh trimester akn berkurangan...

Normal je. Saya awal2 tu pun cramp belah kiri . Tp masuk 6-7w hilang dah cramp tu

kadang cm sengugut.. normal je.. tak normal kalau tak dpt tahan n sankit sngat

ada yg cramp belah kanan x? kalau cramp sebab kencing kotor, belah mana ya?