bolh x bersama suami ketika awal kehamilan.

Hye semua Saya skrg bru nak msuk 9w5d. Saya nak tanye, boleh tak bersama suami. Esok suami pula baru blik dr kursus. Kita risau pula nanti bersama kdgn bru 9w ?.x bgi kesan dekat baby ker nanti. Tq

29 Balas

Mana2 pun ok... Klau sis rsa confident ok... Bleh shj bersma... Cuma jgn kasar... Klau rasa tak selesa ckp dgn suami... Kena sabar utk 1st tri ni... Mcm sy sndiri... Berjauhan dgn suami... Jadi bila ada peluang... Kami akan manfaatkan sebaik mungkin utk bersma... Selagi bleh kami akan bersama... Kdg2 xlekang dek katil... Nak buat mcm mna kami berjauhan... Lagipun biasalah org lelaki... Bila bini mengandung ni... Lain mcm selera mereka... 😄😄😄 Apapun kerjasama dan hati2...😘

Sy start bersama ngn suami bila kndungan msuk lbh kurang 2 bln lbh cmtu... Tu pun bersama skali je sbb sama² risau & pentingkan kselamatan baby dlm prot... Smbung balik bila dh dkt nk msuk trimester ke-2... Stkt ni bleh dikira ngn jari brapa kali je kiteorg bersama sbb sama² pentingkan baby 😂 Tu pun slow motion yg penting kerjasama 😆 now, 19w 2d ❤

Tgk atas bdan sis. Sy dlu awl2 pregnant hmm hari2. 😂 Lagipon lpas buat buku pink, doctor xde nasihat pon supaya kurangkan bersama. Cuma akak2 kt opis yg bgthu kurangkan. Setakat ni alhamdulillah xde pape berlaku. Cuma kalau sis ade bleeding ke spotting ke, cpt2 p klinik ye. Bdan org xsama daya ketahanan. 😊

boleh je. but jangan kasar sangat, buat slow2. cakap dengan suami kalau awak rasa sakit dan tak selesa just stop. depends pd orng. dan seks tak menganggu baby cuma cara je. kalau kasar can course bleeding or something. saya since 4w dah bersama. tu pun was2 sbb takut jd apa2.

sy pernah threatened miscarriage waktu 7w. waktu tu tak bersama suami pun. tp 9w sy bersama je dgn suami, sbb kami pjj, jarang jumpa. sebulan dlm 2-3 hari je jumpa. tp jgn lasak sgt. mintak suami careful. Alhamdulillah ok je takde masalah dah lepas tu. skrg dah 28w.

Sye awl² kehamilan bleh di katekn hampir selalu bersama..tp skrg dh msuk 8 bulan ne..ya allah x slese nye nak bersama..smpi suami mrajuk..nsib baek bile kite slow talk suami phm...hihihu..semua nye bergantung pd badan sseorg sis...

5y ago

36 weeks dan ke atas. Sgt digalakkn bersama suami. Mudahkan jalan masa nk bersalin nnt.. N jgn lupa urutan perineum. 😊

Sy sejak dpt tahu pregnant sampai skrg nak masuk 6bulan tak pernah bersama dgn suami.. dedua takut nak buat.. pernah tanya pd suami, dia kata ada je mimpi basah, nak ajak buat takut dan sy pun tak berani nak kata pape.. 😂

Sis, kalau awal2 ni xberapa digalakkan sgt.. At least smpai 12mnggu.. Mcm sy penah ada history miscarriage mmg takut sgt..smpai kndungan btl2 kuat..(3bln dan ke atas..). Tp terpulang la pd nasihat doc sis ya..

Tahun lepas saya pernah keguguran masa 8weeks, doktor pesan untuk next pregnancy kena pantang bersama suami sehingga habis 1st trimester. Lain orang mungkin berbeza, jaga diri & kandungan baik baik dear 🌷

Saye dh masuk 12w tapi still jarang bersama suami.. Mase mula2 tu rase sakit di bwh perut so stop .. Skrg pom jarang2 ,alhamdulillah dpt suami yg fhm .. Bagi saye xdigalakan sngt untuk awal kehamilan..