ruam pada muka anak

Hye semua..ada tak mommy2 kt sini yg ada pengalaman muka anak naik ruam atau bintik2 merah pada muka? Boleh share x kenapa and tips.. Tq in advanced ? Btw,ank sy tgh mengalaminya..tukar susu pon sama naik jugak..lg byk..sapu sudocream plak makin bertambah merah..ank sy skrg 56hari..

9 Balas

Kena tgk jugak ruam ape tu. Kalau ruam susu, kena rajin lap mulut baby dgn air setiap kali lepas menyusu. Kalau ruam panas tu mgkin boleh cuba Sebamed protective facial cream. Baby saya sesuai dgn cream ni, mmg dah xde dah naik2 ruam lepas pakaikan ari2.. Kalau teruk sgt, better bwk baby jumpa doctor. Takot masalah eczema pulak. Cara pjagaan eczema lain..

4y ago

Saya ada baca juga ni..tp nk try tunjuk kt doktor dl nk sahkan eczema atau x..

Saya tak pernah letak apa2 cream kat muka baby sebab kulit mreka tu nipis n sensitif, lagipun cream2 ni ada bahan2 kimia tak digalakkan utk pakai. Saya biasa lap dgn air suam rebusan jambu atau air masak kt muka baby, kulit cepat pulih.

bby sy sis.. bru 5hri kena ruam tpi yg bernanah.. skrng dlm wad dorg tkt ad jngkitn kuman.. lbi baik sis bwa hosptl dorg akan bgi suntikn antibiotik..kcian jg la tngk bby d cucuk sna cne, tpi ap ble bwt, tuk ksmbuhan bby

Saya sapu droplene. Elak lap muka anak dtn kain . Just dap dap je. Kalau nak lap lelehan susu atau air liur make sure pakai tisu basah berasaskan air sahaja tanpa pewangi..

Biasenye sebab cuaca panas...siang hari jgn pkaikan baju...mandikan baby 3x sehari...selalu lap peluh...keringkan betul2..jangan sapu bedak

Baby i dlu doc ckp myb sb ruam susu.. so dia ckp jgn sapu apa2.. so lama hilang sediri. U pegi jumpa doc utk confirmation. Sb xsemua ruam sama

4y ago

Yeke..tu la..risau tgk..thanks ya

Anak sy kena mase die 1 bulan.teruk ruam kt pipi..then bawa pegi klinik kanak2 doc bg mandian eucerin dan krim..Alhamdulillah ok

Cuba jumpa pakar kulit sis .. takot ecxzema .. nanti doctor pantau .

sy sapu baby cream ibu