ruam?

ini ruam ke? bintik2 merah. Ada ubat x cara hilangkn bintik2 merah ni? muka baby pn ada bintik2 merah ni.. mcm jerawat. #baby28hari

ruam?
5 Balas

lupa sda lah cara sy rawat ruam baby sy dulu.. kalau x silap penah mandikan dia dngn air daun tapi lupa apa nama tu.. mungkin bole search d google cari pautan nama daun mandian untuk kurangkan ruam bayi. lepas tu sy kalau ingt cara sy kurangkan ruam dia, sy jaga persekitaran, pastikan keadaan tmpt dia tidur bersih dan pakaian dia x tebal bila wktu siang.. x bole bedung sgt kalau cuaca panas dn rumah pakai kipas biasa saja. kalau sy kan mmg bawa bby tidur skali sblm ni.. jadi semua tu pernah bermula akibat lampin dia tembus dan sy pun guna selimut sndrii untuk selimutkan dia.. jadi silap sy situ. ruam dia semua tmbul. jadi sy cuba pastikan dia ada selimut sendiri dn x berhabuk tmpt dia tidur. sy pastikan jg sy x terlalu rapat masa tidur dgn bby melainkan bila menyusukan dia.. sy juga cuba pastikan lampin dia x basah habis. penuh sikit tukar. nurse pesan sy sapu ubat d farmasi tu tapi lupa apa nama. ada pula nurse suruh pakaikan bedak agnes,tpi sy x pakaikan.. lama kelamaan dia hilang sndri..

Mcm2 sbb tjadinya ruam tu sis. Better jmpa doc la ye utk dptkan nasihat. Kdg2 alergik ssu, alergik sabun mndi, sabun basuh, blh jadi ruam pns. Mcm2 sis. Sbb kulit bby ni sensitif yg teramat sgt.

ank sy pn ada mcmni kt muka n bdn skli . bwa pegi klinik doktor kata normal . tapi sbnr nya sbb susu x sesuai . bla dh tkar susu bru elok . apapun mnta pndngan doktor dlu .

anak sy dua² org mcm ni.. x boleh pakai minyak /losyen.. ruam², bau hanyir².. eczema. jumpa Dr, Dr bagi ubat sapu.. Alhamdulillah ok..

pg klinik puan. utk baby, kami tak boleh suka2 bagi pendapat. pg kk ye