Selepas berpantang

Hye nk tanya saya ni emergency cser tpy now dh 1 bulan and luka lua dh kering but yg dlam ni still rse sakit2 perit soalan dia normal ke or ad jhitn trbukak ke mcm mne🥲

11 Balas

mcm saya dulu ada rasa ngilu sesekali, tapi takdelah perit. awak mmg terasa perit mcm kena hiris ke? saya dulu ada sekali, belum 2 bulan lepas czer, jalan kat one utama cari baju raya. tau je la OU tu besar mana, balik rumah perut terasa senak ngilu mcm senggugut. walaupun hanya jalan banyak pun beri effect jugak.

1 Bulan.. normal kalau msih rasa skit perit bhgian Dalam.. kecuali tiba2 bengkak bernanah berdarah kulit luar.. mcm sy tak de skit perit.. cuma Lepas 6 bulan Lepas czer msih rasa bergetar area luka czer Tu..kadang rasa mcm seakan2 fetal kick..tp kalau sis risau boleh je jumpa Dr.. biar Dr check..

Normal, tak sembuh lg tu. Paling minimum 2 tahun baru sembuh luka dlm. Teruskan slow motion, jangan lasak, jangan angkat atau buat aktiviti berat. Saya dah 1.7 bulan baru boleh briskwalk lebih 30 minit. Jika tak mesti ada rasa x selesa kat tempat czer.

normal awak, saya nak masuk 2y ni pun kadang still rasa, tambah kalau buat or angkat benda berat. tapi ada baca, kalau czer mmg kena jaga, even da bertahun2x pun ada yg dalaman terbuka balik .

Normal sis. Jgn angkat berat2 je. Luka luar make sure lap and selalu kering lepas mandi pemakanan sihat2 ja supaya sihat tubuh badan dalaman dan luaran ☺️

biasa ja.. klw branak czer lmbt sembuh, npk luar ja sembuh tp dlmn blm.. sis jga btl² jgn angkt brg berat² nt tkuyak pula .

normal czer mmng lmbt sembuh.. sbb tu para doktor amat menggalak ibu czer rancang kelahiran shingga 2 tahun keatas..

Normal Saya anak dah 2 tahun pon still rasa pedih ngilu kebas2

luka luar awk dh kering awk ada sapu apa2 tak?

normal awak.. sampai 6 bulan pun terasa lg..