Baby newborn kuat meneran

Hye.. Nak tanya ada apa2x petua x nak kurang kan baby yg kuat meneran ni? Smpi merah muka dia sebab meneran.. Pusat pun t'keluar.. Risau tgok pusat dia bgtu.. Ada baby dia pena kena bgni x? Mcam mna nak kurang kan.. Tq smua

6 Balas

Ya, bayi saya lahir saja kuat meneran, menggeliat, sekali Umbilical Hernia. Bayi meneran, menggeliat tu normal. Akan beransur hilang bila usia makin meningkat 😉 Umbilical Hernia tu pula pun akan beransur reda masuk ke dalam balik bila fungsi otot usus dah matang, tapi saya ransang juga otot area perut tu dengan cara: 1) tuam suam area pusat tu dengan tungku bayi 2) selotep potongan bawang putih (masuk dalam lubang pusat) & duit syiling 5 sen untuk tutup bawang putih, masukkan sikit coin tu dalam lubang pusat tapi jangan paksa masuk habis pula karang luka kulit pusat bayi. Bawang boleh guna sampai sedikit layu kecoklatan baru tukar, coin kena sentiasa bersih sebelum selotep, selotep pula kena tukar tiap hari. 3) kerap buat tummy time lepas mandi, masa main dll. Tummy time ni dalam 5-10 minit saja tau, buat bila baby dah boleh angkat tegakkan kepala sendiri. By 5 month old macam tu hernia baby dah resolved tapi confirmation hernia solved hanya bila baby usia 6 bulan lepas checkup dengan Dr.

Saya pon sama dr lahir suka meneran dan pusat timbul dr usia dia 44 hari..sy tuam je guna halba kt area pusat dan perut dia stiap lps mandi..msuk je usia dia 3 bulan,alhamdulillah pusat dh msuk ke dlm..

baby sy pon smpai trkeluar pusat....tpi skrg bdn die keras sgt...sbb die kuat meneran mse dlm hari....skrg dh 5month.....

Baby sy pun kuat meneran..smpi merah2 muka dan badan

Baby saya skrg pun kuat meneran... Tp saya bedung

Kadang baby meneran sbb nk membesar..

4y ago

Owh ykah sis.. Tapi pusat dia tkeluar sis😂