Rasa sakit bawah perut first czer

Hye mummy siapa perna mengalami mcm saya bawah perut rasa nyeri dan kebas2.. First czer.. Bru 2 bln lebih.. Normal ke? Ambil masa untuk pulih ke?

2 Balas

Banyak bergerak/ fast motion/ ada angkat barang berat / tak jaga postur dgn betul boleh buat keadaan begitu. Saya setahun 7 bulan selepas czer, baru selesa buat kerja berterusan, brisk walk lebih 30 minit. Angkat berat, saya masih tak buat. Saya angkat berat setakat ikut berat anak je. Pulih drpd czer ikut orang juga, adik saya 4 tahun lepas czer, luka czer pun tak pulih lg, detect masa cek kehamilan ketiga dia , buat dressing lagi. Sepupu dan kenalan saya, anak dah sekolah pun tempat czer masih terasa sbb rahim dia fragile, risiko pecah. Doktor tak bagi mereka hamil lagi. Risiko tahap bahaya.

normal, czer mmg take time. bertahun pun kadang rasa sakit. tambah bahagian dalam mmg kena jaga. awak jgn angkat benda berat naa, lasak2x