sakit pinggang

hye mommy,sy dah 39weeks 5days harini..due 9/3/2023…kalau sy rasa sakit perut dari depan bawak kebelakang tu tanda nak bersalin ke??sakit tu rasa sekejap dtg lepas tu hilang…tapi sy takde keluar apa2 tanda lagi…perlu ke sy pergi je ke hospital? sy taktau true contrction tu macamana..sebab anak sebelum ni tak pernah kena contraction..#pleasehelp

6 Balas

awak tak perlu tunggu semua tanda bersalin turun. cukup ada salah satu tanda turun dh boleh terus ke hospital☺️. true contraction ni akan datang kerap 5-10minit, 10-15minit. awak boleh track pakai app. sakit yg tangkap bahagian pinggang ke buntot kita. awak tau tu true contraction ke tak, masa rasa sakit tu awak cuba ubah posisi dr duduk ke baring. dr baring ke berdiri. kalau masih sama rasa sakit tu mean tu true contraction. mcm sy masa 2nd baby. sy start rasa contraction (dekat office) makin lama makin kerap. sy nak duduk tak kena berdiri xkena. start rasa dr pukul 3.30pm smpi 5.30pm decide g hospital, doctor check bukaan dh 4cm. masa rasa contraction tu awak boleh belajar kawal pernafasan awak. bukaan pon akan lebih cpt. masa contraction tu awak tahan nafas 10saat lepas 10saat.

Sama due la , ada 3 days ja lagi baki . Sy pn harini 39w5d , ( selasa) ahad lalu sy xbt any exercise lgsung sbb seharian tu sakit pinggang, lesu bukan kemain xprnah rasa. ingat kn esok² nk bsalin ke rupanya smpai ke harini ( selasa) xbersalin lagi🥹 sy mcm subuh dhtu tbangun then duduk pikir kenapa tidak bsalin lg ni 🥹 #firstbaby #babyboy #firstmom

1y ago

heheh sama lah sis…buat exercise,pergi mall banyakkan jalan,ingt esok tu sakit2 mao bersalin sudah tapi masih belum…tapi harini baru rasa sakit jer

True contraction tu mcm sakit senggugut tp 2x lagi sakit. Mcm yg puan tgh rasa sekarang. Tp sakit tu makin lama makin kerap dtg. Setiap sejam, lepas tu setiap 30min, setiap 15min. Mcm tu la. Kalau dah rasa mcm ni, pegi hospital terus

1y ago

oke baik sy terus pergi hospital nnty…tq sis🫰🏻

Catat masa rasa sakit tu datang dan pergi. Klau konsisten tu true contraction la tu. Dah boleh pergi hospital. Semoga dipermudahkan ye.. push kuat2!! Haha 💪🏼💪🏼

boleh ke hosp da tu sis. tak semestinya kena tunggu keluar tanda darah atau air.

makin kerap dan makin sakit pergi hospital