Induce Dan Belon

Hye mommy2! Sy mau tya ba sepa2 ada pgalaman masuk belon atau induce? Sakit ka? Knp sy bca komen2 org mcm xda pon yg bg respon sakit induce.. Hmm.. Sy risau ni.. Mgu depan kna paksa beranak induce n belon.. Sbb sy gdm.. So ada ka tips? Doakan sy ya... In Shaa Allah..

26 Balas

ya allah sis ... sy dah lalui induce 37minggu sbb sy adee kencing manis ... masok ward 1/4/2020 pukol 10pg ... start pukol 3.30 ptg dokto dah induce masok kan ubat dlu .. mase tu takde rasa apa2 .. malam pukol 11 cmtu sy da rasa contraction .. sakit sgt ... bnyk kali dokto selok cek jalan bukak .. 2cm je .. sy takley tdow mlm tuu sbb tahan sakit contraction smpai lah keesokan hari 2/4/2020 pukol 8.30 pagi .. dokto induce masok kan pulak belon .. belon niee ya allah bg sy sakitt sgt sgt ... menagiss sorg sorg sbb covid kan suami xboleh nk teman ... tu yg sedih .. kite tahan sakit sendiri .. contraction dye lagii kuatt lg sakit ... jalan x bukak lngsg .. bape kali dokto seluk nk tgok jalan bukaaan .. masih 2cm jugak .. start ptg smpai lah kemalam sy xboleh tdow xlalu makan .. pingang rasaa mcm nk tercabot .. sakit nyaa allahuakbar ... pukol 4 pg tu sy dah tak sngop lg sbb terlalu sakit sgt .. 3/4/2020 pukol 6 pg (subuh) dorg da bawak sy masok labour room dokto cek jalan bukak dah 6cm .. mase tu contraction kuat sgt .. sy dah xde tenaga .. dorg induce plk masok air .. 6.30 dokto pecah kan air ketuban sy tros push sekuat hati .. 3kali push sy selamat melahirkan seorg ank perempuan 2.79kg pukol 6.40 ... tnpa koyak n jahit .. alhamdulillah lega tross mase tu ... induce ubat . belon . air .. 3 nie sy rasaa ... 2 hari sy kesakitan contraction .. tu pengalaman sy lah sis ... hihihiii .. ape ape pon semoga sis dipermudahkan bersalin nnt ...

Saya besalin secara induce jugak...besalin 37week..lepas sy solat subuh tu,sarapan seksiap then kol 7.30am tu nurse masuk kan ubt..then after 15mnit tu misi sumbat air dkt bontot utk sy melabur..dh berasa skit2 15mnit skli..then asa nk melabur sy g melabur smpi puas..after tu cntraction makin kerap n nurse suh sy baring..masa tu dlam kol 10.30..sy d beri gas utk penahan sakit..then laluan masa tu br 6 tp saya dh sakit sgt..doc suruh nurse msuk kan induce drip n cucuk ubt penahan sakit d peha lagi...dh masuk drip tu tak smpi suku air tu..sya dh asa nak teran..dlam sejam cmtu saya selamat besalin.. Suami teman d sebelah dri awal smpi la keluar anak nya.. Bagi saya induce mmg sakit ya amat tapi sy pilih induce lg dri ceasar..lg pon saya besalin d kpj..suami sy pilih besalin d swasta sbb takut wabak convid nie..

4y ago

Nnti request gas ..bg saya gas mmbntu jugak lah..

Saya induce due to gdm juga.. Masa serah diri 0cm, masuk wad 1/4 petang.. Pagi 2/4, doc check dah 2cm, they decide belon.. So layan lah belon tu masa masuk xde lah sakit mana pun, cuma xslesa(berjalan, ketuk ketampi) tapi belon xjatuh. Pagi 3/4, doc kluarkan belon, check jalan dah 4cm, masukkan ubat 1biji, lepas baring 1jam contraction non stop every 5mins, VE after 6hours 4.5cm, VE lagi after 4hours 5cm. 11pm, dapat masuk LR, doc masukkan drip air dan pecah ketuban. 4/4 @1.58am lahir lah baby boy seberat 3.66kg and ada tumpah darah sikit abt 600ml.. 1pm doc report, discharge baby and ibu.. Semua jenis induce kena untk nak 2nd ni.. So serik kejap.. Harini baby 7hari Xperlu fikir sakit atau apa.. Janji baby dn. Ibu selamat dan sihat.. InsyaaAllah

Sy kne induce utk ank no 3..masalah baby kecil n air ketumban dlm perut sikit..nk msuk ubt induce x sakit sgt pon..effect induce tu pd sy mmg cpt.contraction dpt detect 15-20 minit mcm tu..sakit contraction mcm nk brsalin normal..mkin lama mkin sakit..check bukaan da 6cm terus msuk labour room..doktor ckp lmbt lg nk brslin.dlm 2 atau 3 jam lg. sy da skit sgt.bg ubt thn skit pon x jln..sy ckp kt doktor,klau sy teran,xpe ke?doktor ckp eh awk lmbt lg nk brslin..sy ckp,sy x thn da.doktor suh sy kol suami..sy capai fon kt sebelah.terasa bby da kt buntut da..sy trus teran.doktor x sempat wat ape pon..suh sy tgu,bby da kluar.mse tu doktor bru nk pkai apron..hihi.suami pon x sempat tgk..

Pengalaman sy kena masuk belon. Trasa sakit skit nk masuk, so far xde rasa contraction. Sy pun xtahu rasa contraction tu mcm mana. Masuk belon hr khamis 21/11, hr jumaat 22/11 pkul 11.30 baru pembukaan 4cm. Pastu baru dpt masuk LR. Saya seram masa kena seluk tu.. sbb byk doktor pelatih yg kasar2. Menangis kena seluk, sakit. Satu hr suntuk dlm labour room, pembukaan baru je 6cm. Last2 tggu lagi smpai pkul 3.30 pg 23/11, doktor kata masih lg pembukaan 6cm jd sy terpaksa czer. Alhamdulillah pkul 5.34 pg, selamat melahirkan baby boy seberat 3.5kg

Sy anak pertama bersalin normal mse 39week.. Ank kedua induce mse 39week...sakit induce sgt berbeza dgn sakit normal..masuk ubat pukul 4.pukul 6 da start sakit yg amat sgt..sakot dye xde rehat..mmg terus sakit sgt..jln masih 3cm..kol 11 doc pecahkan air ketuban..11.30 baby kuar..tp baby lemas sbb sy dah xd tenaga nk teran..pwnat menanggunh sakit..baby dok nicu 2 hari.alhamdulillah sihay..skrg sy peknan ank ketiga..dah overdue sehari..sy jd trauma takut kne induce..doakan sy bersalin tanpa induce.

4y ago

Kann...sy mula2 mmg xnak induce..doktor pujuk2 dye ckp sakit bersalin same je..ya allah..mmg xsama..sama la kite ni kira tgh menunggu hari..sy dah overdue 2 hari...rase mcm stress sgt tgu baby kuar.xtau nak rilek cmne..huhu sy doakan sis bersalin tanpa induce dan dimudahkan..doakan sy jugak ye..😉

sy belon and induce....hihi....msuk belon sbb nk bukak jalan....doc akn bagi masa 24jam untk belon jatuh sendiri.....kalau jatuh tu mksdnye jalan dh bukak....kalau xjatuh nnti doc akn kluarkan belon tu.....tpi kalau msuk belon ni sis kne rajin berjalan...bru la berkesan.....mcm sy...just berjalan pusing2 kt wad tu...kalau pnt duduk sekejap pastu smbung balik.....alhamdulillah subuh esoknye tu belon jatuh sndiri...then check jln dh bkk 5cm....trus msuk LR....Tpi induce la sbb baby kurang gerak....

Saya induce drip. Sakit tu ya ampun. Jalan lak tak bukak bukak 3 cm dri kul 7 pg smpai 330 ptg. Sampai mintak czer haha. Tapi doc tk ksi ctg anak cantik. Last2 doc tolong bukak jalan sampai 4 cm kul 340. Lepastu agak agak sakit teran sikit2. Genap kul 430 suh laki panggil nurse sbb rasa nak terberak sangat. Alhamdulillah bukak je 10cm then terus teran. 4.55 keluar la seketul anak mama

sy baru je bersalin 2 hari lepas.. induce.. siyesly sakit x boleh bawak bincang.. last2 cakap kat Dr sy betul2 dah x boleh tahan.. rasa nak givup.. end up Dr. suh je push walaupun x sampai 10cm.. Alhamdulillah beby lahir normal.. tp kalau induce ni mmg kena makan banyak.. cukupkan tenaga.. sebab siyesly sakit mmg xleh bawak bincang.. #1timer

Saye induce drip. Sbb takde rasa apa2 sakit.. Walhal dah 4cm time tu. First bag induce, masih bukaan blom 10cm..so total 2 bag.. Sakit mmg sakit mcm nk patah pinggang.. Setiap 5 minit., tp sy minta painkiller cucuk kt buntut.. Boleh la wat tahan.. Tp sakit tu lebih kpd sakit pinggang yg x boleh bincang.. Hehehehe