Durian craving

Hye mommy just want to know, is it true preggy mom cant eat durian? Btw im 26 weeks now

374 Balas

Sy makan je wlupun gdm on diet. Alhamdulillah bacaan tetap maintain wlupun makan sebiji lebih durian hehehe. Tipsnya, 1. kulit durian tu letak air lepas tu minum buat bilas (ni ada bukti kajian ya - kat article tu kata pd kulit durian mmg ada anti kencing manis. Diorg suggest rendam kulit durian dgn air panas/suam - macam sayap lalat tu; sebelah bawa penyakit, sebelah penawara) 2. Buat aktiviti utk burn lebihan gula dari durian seperti basuh bilik air, susunatur rumah, lap perabot dll, biar berpeluh. Tp pastikan bayak ambil take five jgn pksa sgt, kan tengah mengandung tu. Buat kerja biar berterusan tp rehat dgn kerap ya.

5y ago

same ...sy pn gdm on diet..mkn sbiji durian...hahaha..minum air lam kulit xnk bg panas badan...cek bsp normal je

Jgn mkn bnyk sngt .. asal dapat mkn ok lahh .. saya haritu masa musim durian berabis mkn durian smpai xingat dunia .. tapi masa tuu saya tak tau yg saya tgah pregnant , lepas selang sehari perut jadi kejang sakit sngt 😭.. suami bawa g klinik d situu baruu tauu yg saya pregnant 2minggu .. alhamdulillah xdaa apa" berlaku . Saya ngn suami bersyukur sngt" sbb baby kuat 🤲😭 sampai doktor ckp jarang" keadaan mcm ni berlaku . Alhamdulillah sekarang dah 35w 5d 🥰🤲

4y ago

Sy makan masa 5 week. Masatu pun xtahu lagi preggy. Huhu. Skrg dah 13w alhamdulillah

kalau stakat nak lepas rasa, xleh lebih dr 4 ulas.. mslah utama durian ni sbb panas dan tinggi gula. kene minum air suam byk2 ye.. sy pn kuat makan durian ms preggy sbb musim. lg2 tmpat sy ni mmg syurga buah tu. smlam baru bedal durian. kekeke.. tp kene balance dgn air tau.. kalau x mampu lawan kesedapan durian tu, lbih baik jgn makan sbb skali ngap mmg susah nak berhenti😆😆😆

2y ago

betul2..dye pnye nikmat tu mcm xnk benti makan durian..lagi2 kalau musang king atau udang merah

Klau teringin mkn ckit je, bole.. yg pntg bnykkan mnum air kosong.. sye preggy ank no 2, xbole mkn durian.. seulas je, pastu demam smpai seminggu, kne msuk air smue.. ank skrg umo 5tahun, boy.. dia mmg xsuka durian.. 🤣🤣 now preggy no 4, 19w.. bedal durian, bubur kacang durian selamber je.. tp sye mkn limit 2ulas je skali mkn.. esok mkn lg 2ulas.. 😎😎 cmtuh lah.. but still air kne mnum bnyk.. ☺️☺️

saya dah 25 minggu alhamdulillah tkde ngindam nk makn durian pun . ngindam nk makan makanan Korea . sushi , dumpling, dimsum .. haha . tp saya tk ambil mentah . saya beli yg dah masak . mostly yg masak . mentah saya tk pnh mkn waktu mengandung . alhamdulillah baby sihat . lepas mkn baby gerak byk . nmpk perut kedepan akibat dia tolak ataupun tendang . comel anak ibu .

sy mkn durian 5 ulas masa 18week...sedap sngt durian....tp alhamdulillah baby xapa2...cuma mlm tu...baby bgerak terlalu aktif...kesiaannn pulak rsa bsalah pulak...mungkin baby rsa panas ya Allah...dh laaa anak ptama.. smga baby sihat....doakn saya dprmdhkan urusan bulan 3 ni utk melahirkan putra ptama kami....pgalaman mgajar kita...boleh nk mkn tp jgn terlebih..

3y ago

tu laaa...alhamdulillah...skrg ni baby 34week dh..hihi...

Xsaran kan mkn byk kalo rse xyakin.. sbb kene tgk bdn kit jgk.. cuba stkat seulas.. bg lps rasa.. ms anak 1st mkn xbyk.. tp anak 3rd ni.. memang mkn byk sgt.. lg2 musim durian... tmbah2 suami baru ni (ank 3 dgn suami bru) suka sgt mkn durian.. cuma ms awal mngandung tgh alahan xmkn sgt la.. makin dkt due makin kuat mkn durian.. alhamdulillah xde ape2..

Org kata boleh. Tp sy sampai nak masuk anak kedua ni, masih takut. Sebab tk tahu janin kita kuat ke tidak. Jd sy main jilat sikit je yg lebih2 dr biji tu. Boleh lah dr kempunan. Paling frust kalau pergi rumah makcik sy di bentong, mesti tgh pregnant. Kalau pergi rumah dia musim durian, mmg puas hati mkn non stop. Sy mampu tgk je lah . Ermm

First pregnancy sy time tu baru msuk 12weeks sy bantai durian 3biji sorang2 sbb mgidam..hehehe..alhamdulillah, xda apa2..cuma lpas mkn tu minum air byk2 sbb durian nii manis, panas dn byk gas..doktor xgalakkan mkn durian sbb tinggi gula..jd kalo tgh preggy fhm2 lah kna kawal pemakanan..kang mkn byk durian, gdm pulak😅lg satu hal.

kalau dulu sebelum kahwin saya boleh makan durian lebih dari 10 biji sekali makan, tapi sekarang anak dah nak masuk 5 orang, nak habiskan sebiji pun payah, bila mengidam teragak nak makan tu, sy boleh buat tak tau jekk. tengok je gambar buah durian tu sambil cakap sedapnye sedapnye, lepas tu dahh.. 😂