sakit dada

hye mommy sumee sya pegnen 18w 2d sya nk tya mcm mna nk elokkan batuk berkahak yee sakit dada n bila batuk kuat sgt smpi tkencing sikit dlm seluar.. ubat batuk xbole mkn ubt cair kahak lagi laa xbole kn.. pls share

11 Balas

Tumpang soalan ye sis. Sy pun 18w skrg dan dah sebulan lebih batuk teruk. Sakit dada sakit perut Sampai ada leaking tp bkn kencing. Takut sgt2. Dah bgtau doktor tp doktor mcm buat rilex je hahaha. Mula2 makan bromhexin utk buang kahak tp sama jugak takde beza makin byk kahak ada la terus sy stop ubat. Seksa batuk mcm nak keluar anak tekak.

sy bru je lps fasa tu 3mggu nk ok...sy start mnm air pnas je..sllu kmur dgn air garam..mkan gula2 himalaya lemon salt...alhamdulillah slow2 dia ok..pntg sy skrg xmnm ais..tringin sgt sy mnm air sejuk je hlg kn haus..bla trase xsdp tekak sy ulg blik step td...Alhamdulillah xsmpai kena btuk mcm sblom ni

ibu2 kalau kerap batuk tlng follow up dgn doc ya.. baru tadi saya follow up doc asbab batuk, alhamdulillah doc bagi ubat batuk.. doc pesan kalau kerap batuk tak bagus untuk baby.. takut oksigen kurang.. ada kes baby dah 37wk meninggal dlm kandungan sebab si ibu kerap batuk, baby kurang oksigen 😭

Sy amalkan lemon dgn garam ja sis, time nak tido time awal pagi bgun tido tuu , pastikan minum air suam2 jaa. insyaallah dgn izin Allah boleh sembuh .. Sy ad g ambik tapi xberani nak mkn , takut jd apa2 kat kdungan .. Seksa kalau batuk terkhk ni , rasa mcm lantun2 beby dlm perut ..

saya minum air lemon dengan madu suam. letak air rebusan cengkih sikit😅. alhamdulillah serasi kejap je baik. husband nak belikan ubat batuk, saya kata takpayah sebab takboleh makan ubat sesuka hati kan😅😅

sama mcm sy. dah seminggu lebih batuk berkahak. dr cuma bagi ubat batuk jenis ivy leaf je. sbb tu je yg selamat. ubat lain xboleh.. sy pun xtahu dah nak buat mcm mana. haha..

Saya pun batuk kahak on off sebulan jgk sampai terkencing. Terpaksa pakai pad kadang. Pastu pegi klinik doc bagi ubat cair kahak dgn ubat kumur. Alhamdulillah dah x batuk..

Wallahu'alam. klu sblm sy pregnant, sy amalkan minum madu pagi pagi 1 sudu. atau campur dgn air suam. InsyaaAllah okay. tp tgk jgk sbb ada yg xleh minum madu.

ubt batuk mmg dr x sarankn..tp doktor bg je sy ubt cair kahak..saya amalkn madu n air lemon je..alhamdulillah..dah sihat skrg

Kalau nk makan apa2 ubat, kena consult dgn doc dulu ye sis. Dan selalu amalkan air suam