pregnant 3week

hye mommy nak tanya 😭 anak saya baru setahun 3bulan . tapi saya dah pregnant . anak pulak full breastfeeding . kena stop ke bagi susu botol ?

6 Balas

hi awak, my own experience sy tahu pregnant masa baby setahun 2bulan. baby mmg fully menyusu badan. saya ada minta advise dari doctor. doctor mmg advise utk stop bg susu badan sbb risau nutrisi tak sampai dekat baby. ada juga yg sy baca doctor advise risau baby lahir kecik dan ada juga mommy yg dpt advise dr doctor takut keguguran. dan saya ada juga tnya pakar lactation. cakap minta slow kan bg susu badan dkt baby mean bukan stop secara drastik. sebab ibu hamil dn menyusu kongsi hormon yg sama. dan semasa menyusu rahim awak akan mengecut. boleh cuba minta advise from the doctor sbb ada je doctor bg proceed penyusuan. sekiranya awak xde mslh kesihatan semasa previous pregnancy. sekiranya awak larat utk teruskan penyusuan cuma pastikan awak makan makanan yg berkhasiat. air yg secukupnya. awak perlukan tenaga yg byk tambah2 sekiranya awak mengalami alahan yg teruk. dan tak boleh nak makan. itu mmg doctor akan minta awak stop.

2y ago

most wc awak🥰🥰. aamiin aamiin yrb. semoga yg baik2 berbalik pd awak jugak❤️..

Boleh je truskn breastfeed mcm biasa, nnt sampai wktu susu akn kering sndri dn bby pn auto brhnti menyusu... Mcm sy dlu, ank ke 3 usia 1thn 6 bln still menyusu wlpn sy pregnant...sampai kandungan sy 7 bln cm tu, prut pn dh besar, dia pn rasa susah nk menyusu, bkn susah pe, belaga adk dlm perut dn dia pn rasa jauh x bleh nk peluk rapat bila menyusu, Last2 dia brhnti mcm tu je, dia ckp susu ibu dh hbis 😅😅😅

2y ago

alhamdulillah syukur trima ksih awak 😍

Setahun 3 bulan tu kalau sblum ni normal xpa kali sis,,kecuali la kalau ank sis bawa setahun tu bru boleh panik,,sy lagi la stress dlu sbb ank bru 5bulan da pregnant pdhal ambil depo,,mna xstress..nasip baik bby sy msa tu baik.susu bdn campur susu botol juga..mmng kan bising dgn nurse tp nk buat mcm mna,,benda dah jadi😅😅 trus kan ja susu badan .kalau mahu susu botol boleh pum susu

2y ago

Sma2 sis inshaAllah xda apa2 tu ☺️☺️

blh je truskn bf klau xmemudaratkn, nurse sy pnh ckp klau mse bf ank mcm rse sakit prut snggugut tu bru blh stop tp klau xde pape blh je truskn.. nk bg botol kne try n error la sbb 1st time kn dye nk pkai botol, sstgah budak xnk sbb puting laen kn..

2y ago

Alhamdulillah . syukur trima ksih sis sudi kongsi ilmu . 🥺👍

Redha, syukur dan sabar ye. tahniah.. better rujuk pada doktor ya sbb bergantung pada kondisi puan, demand anak menyusu dan kandungan

2y ago

🌻

bole je nak bf..kalau ade ape2 kesan pd sis,then baru kene stop

2y ago

ouhh ok2 . trima ksih sis kongsi ilmu . 🥺👍