jerawat di badan

hye mommies , dari trimester kedua badan saya banyak jerawat , tetapi bila masuk trimester ketiga ni jerawat di badan menjadi jadi , makin banyak hingga ke belakang badan , ada juga di bawah dagu dan leher , saya ada mintak doctor ubat , dia bagi ubat sapu dan ubat cream tiub , tetapi bila saya pakai masih tiada perubahan , tak surut surut pun , macam mana ya nak kurangkan ??#pleasehelp #bantusharing

9 Balas

Biasa sebab hormon tu. Masa mengandung macam2 pengalaman. Lain orang lain pengalaman. Ada yg gelap celah2 badan. Berjerawat pada muka or badan. Ada yg muka berubah jadi kurang cantik. Hormon. Selain dari tu pemakanan. Boleh jadi alahan or terlebih makanan berminyak / bergoreng. Orang perempuan ni tak lain tak bukan hormon jela problem. Terlebih sikit jadi lain. Kurang sikit jadi macam tu pulak 😬 Bersabarlah. Lepas bersalin nanti insya Allah beransur pulih.

1y ago

hehe terima kasih 🤍

sis.. try pakai body wash jenis gentle body wash.. kerap basuh tuala,mandi air suam2 sikit..jgn panas sgt tkut kulit kering ...apply cream yng dctr bagi tu/apply moisturizer badan..... brand Qv elok jugak..elakan stay dlm aircond terlalu lama... minum air yng mncukupi... kalau x blh jugak jumpa pakar kulit.... bukan apa..tkut allergic lama2....

sya sma mcm sis. sya xpakai apa2 sis. sbb ia akan hilang sndiri bila dh bersalin. sya dri anak 1st lgi,kalau preggy je konfem naik jerawat kt bdan. tapi akan hilang bial dh bersalin. skrg preggy yg ke3 pon sma mcm tu. prubahan hormon

1y ago

ohh , terima kasih share 🤍

Sbb hormon, sy jerawat pasir naik dpn bdan. Mak sy naik blkg badan. Sbun pun sy tukar pkai antabax 5.5. Muka sy pun naik blk, sy pkai skincare mcm biasa. Berkurang, klau tk parut jerawat lama nk hilang. Cuma jgn gatal tgn cungkil2.

1y ago

saya tak berani pakai skincare menagandung ni , saya pakai sunscreen je, ialah kena biar kannje kalau gatal kan , thankyou sharing 🤍

saya pun sama sis. tapi saya memang jenis jerawat kat badan/belakang. muka alhamdulillah clear🤣 time pregnant dia dtg balik, saya spray dgn tea tree body acne.. dah baik sket. rajinkan spray.

Kalau saya since sebelum hamil pernah naik juga tapi takda terlalu teruk tapi still stress juga. Faktor hormone pun boleh jadi sis. Saya memang tak sapu ubat

1y ago

Most welcome

saya pun ada tp xde letak ubat apa2. Cuma sapu bedak je kt blkg badan. Bedak protex, berangin sikit bedak tu sejuk 🤣

1y ago

Melegakan dan mengurang kn je. Sbb bila berpeluh kn badan makin mudah naik jerawat2/ruam ni, so bedak tu bg “kering” sikit la klu peluh sbb ada effect cooling dan fresh. Bedak apa pun ok lg bagus klu bukan yg bnyk fragrance 😁

sy pun mcm tu naik kt belakang badan jerawat pasir sbb hormon😌

hormon tu