Sharing & Pendapat

Hye momies nak tanya penting ke berurut selepas bersalin kalau x urut ada kesan yg x baik ke😊 #firstmom #ingintahu

13 Balas

macam sy czer lepas seminggu bru urut. buang angin cm tu. x proper pon.. sengkak sana sini xpon.. now bru nak start mkn jamu bersalin. time dlm pantang x dan ngn anak kuning. anak da 2 bulan bru makan jamu dri Amway.. tp time pantang 44 hari mmg sy pantang makan.. minggu ke 4 bru start makan ayam yee.. minggu 1-3 nasi + sup ikan / ikan bakar + sawi SAJA. lepas bersalin berat pon back to normal 71- 56.. pantang ngn husband saja.. tq my husband

Nak urut boleh xnak urut pon xde msalah yg penting jga pemakanan n buat exercise secara regular. Jgn waktu pntng je mkan jga lpas pntng tu bedal smua org xbrsalin pon boleh dpt pnyakit. 🤭🤭 Klau ade bajet nk urut buat la skrg ni urut pon mahei..bjet utk urut boleh beli lain² kelengkapan anak 😁

urut lah.. bnyk manfaat jgk untuk badan.. doktor & misi sy pun kalut suruh sy berurut dulu..bila beranak badan tersgt lh lemah & sakit.. urat semua sakit.. darah bnyk hilang.. tenaga bnyk hilang..badan lps bersalin akan ada perubahan mudah berasa lenguh bisa sakit urat..

Xde la kesan y x baik... Tp bila urut bdn kita jd segar blik, hilang lenguh2 n sakit2 masa bersalin tu... Jd fresh blik, xde la rasa ltih je memanjang n sengal bdn sana sini...pd sy baik la berurut lpas bersalin ni... Bdn jd bertenaga n kita pn semangat nk jga bby

penting sis...untuk kendurkn balik urat urat dn kembalikn balik kesegaran pda bdan. effect kdpan nnti bdan cepat lenguh dan lesu. mmg skrg xjdi ape,rsa oky je. tpi nnti kdpan bila dh start urus ank yg dh pndai merangkak dn sbgainya.kita akn mudah skit skit bdan

Bagi saya sangat penting...3thn lps saya pregnant n keguguran then pantang gitu je xberurut.. Sekarang saya pregnant lagi...badan sakit2 habis... Now bru pregnnt 6month da rasa xlarat sgt2.. Sakit urat tu xyah ckap la... Tp depend on badan masing2...

dari pengalaman sendiri so far takde kesan sampingan dah setahun lebih berlalu. tapi kalau boleh urut lah lega sikit urat2 tu. saya kalau suami ada rezeki lebih memang suka mintak dia belanja spa best urut 👍🏻 lagi2 dalam pantang tu memang best.

Tak penting pun jika kita buat senaman ringan sesuai post natal, slow walk, senam kegel slps bersalin. Jaga pemakanan sihat dan baik. Elakkan stress Saya pilih berurut 3 hari slps post natal je sbb sy suka berurut sejak zaman gadis.

Hai. lagi lega bila berurut. Sebab masa lepas hamil badan tu dah letih, boleh legakan rengat pada bahagian rahim juga. Lambat baik je yang boleh saya perhatikan kalau tk berurut. Badan pun cepat sakit² kalau lambat/ urut langsung.

anak second, 3 hari kat spital sbb kuning. sakit betul badan lepastu cam bengkak. susu pun tak keluar. sakit sangat badan macam ditarik urat. alhamdulilah dengan izin Allah mengurut bdan lebih sedap dan bertenaga. susu banyak