Assalamualaikum wbt...

Hye ibu2 semua... Ada ibu2 dalam ni yang anak g6pd? Boleh kongsi tak pengalaman, nasihat, petua apa saja la yang berkaitan dengan g6pd? Anak saya yang no.2 ni lelaki, baru 2bulan... Dia g6pd... Saya ada jugak baca2, google2... Cuma saya nak tau kalau ibu2 disini yang dah berpengalaman tentang g6pd ni ... Boleh saya tambah pengetahuan berkaitan g6pd...

4 Balas

Sy difahamkan doctor, sy xboleh mkn sebarang jamu or obat sesuka hati spnjang myusukan anak.. Xboleh pkai myk angin yg berasal dari china(xingt sbb apa)anak xboleh makan sjenis kekacang lebih2 lg kacang parang.. Anak sy g6pd jgk, tp makin besar g6pd tu akan hlg, apa yg die xboleh mkn, boleh mkn..Anak sy dh 5thn, dia mkn sjenis kacang okeyy je..Cuma dia smpai skrg xboleh bau minyak angin, slain dia mrh dia kata sakit kpla bau myk angin 😀

5y ago

Yaka... Itu laa... Saya pon takut jugak nak makan sebarangan... Sebab fully bf...

Anak sy ada g6pd, adik lelaki sy pon ada.. ubat gegat pon kena elak kan, g6pd ni ada 2 jenis rasanya tp enzim ni lifetime. Kalau boleh kena jaga kebersihan 200% la sebb klau depa ni sakit, lama nak sembuh. Jdi jangan bgi sakit la klau boleh. Susu ibu penting! Utk protection.

sy sendiri pon ade g6pd ni.. ni ade info sikit mengenai g6pd.. harap link x d provoke.. https://www.facebook.com/80687412821/posts/10157820342972822/

setahu saya baju2 tk blh kena nila..yg biru tu..jgn bh mkn kacang parang tk silap..tu je yg saya tau lain2 puan tnya org lain