Adakah g6pd hanya boleh tahu dari usia baby.. Atau pun g6pd boleh berlaku bila dah agak dewasa?

Assalamualaikum, nk tnye yg berpengalaman tentang g6pd... Sy ada 4 org ank.. 3 org ank sy mempunyai g6pd 2 org lelaki dah seorg perempuan . Tpi ank bungsu sy yg perempuan ni dokter sah kan tak ada. Tpi hari ni sy sje nk bg ank biskut berperisa lain selain pisang dan epal.. Perisa tu blueberry.. Sy tak rasa kuatir sbb dokter kata ank bungsu sy tak ada g6pd tpi bila ank sy makan biskut tu terus naik merah2 cm g6pd.. Perlu sy cek semua ank untuk kenal pasti sama ada g6pd atau tidak.

3 Balas

rasa nye bukan g6pd tp baby awak alergik dgn biskut. baby sy xde g6pd. bila intro telur terus naik merah2 on the spot. tak lama lepas tu ok semula. sy stop telur dlm sebulan. next bulan baru intro semula telur pon still alergik. 3x percubaan intro telur pada baby baru lepas. skrg baby dh boleh makan telur.

5mo ago

awak bg biskut yg sama atau biskut yg berlainan? kalau awak intro then baby pass. mean baby awak xde alergik dgn telur😘. tapi incase awak risau, boleh jumpa doctor utk cuba check tau

allergy dengan berries kot? try buat allergy test kalau mampu. anak saya G6PD juga tapi okay makan blueberry

Yup perlu check