Kemalasan

Huhu sejak da msuk 19 mggu nie , badan cpt rasa penat dan letih , balik kje trus baring kat sofa dpn tv , tp nsib baik en suami faham so xde nak mndesak buat itu ini. Ada tak mummy yg sama mcm saya cepat penat dan bdn jd lesu ..

9 Balas

Rehat sekjap.. dah tu buat sikit2 keja.. jgn biar rumah bersepah/dapur x berasap/anak2 terabai/.. kita yg prgnt ni faham alahan /letih tu mcm mn... Tapi ada suami yg x faham.. ada jg yg awal2 faham ok. Nnt lama2 dia feed up.. nnt dia bandingkan bini org lain dengan bini nya ... Sangat ramai suami curang bila isteri pregnant... Alasan isteri x layan. X masak. X kemas rumah... Dalam pada kita nak jaga kandungan/nak lalui alahan ingat suami jangan abai... Tanggungjawab tetap buat... Jangan minta suami faham(ini selalu terjadi. Alih2 bergaduh... Silap2 suami tanpa sedar bagi jatuh talak)

5y ago

Ye sis saya tahu tu , tp husband saya alhamdulliah dia fhm kalo sy pnat.. Syukur saya dpt suami yg boleh tlong sy buat kje rumah , misalnya kalo saya msak dia yg akan tlong bsuh perkakas dpur smua. Kami dr awal perkhawinan da bg jadual tugas masing²..

Malas & penat melampau.. Tp gagahkan diri jugak utk prepare bahan & memasak wlupun sambil duduk. Suami pun byk tolong dekat dapur. Tak sampai hati tgk suami dgn anak2 makan tah pape. Kalau betul2 tak larat, sy just duduk dekat kerusi dapur bg instruction dekat suami mcm mana nak masak & jadi tukang rasa.

5y ago

Kan , tp suami saya pndai masak nasi je😆. Tp kalo bab membasuh pinggang mangkuk n periuk /kuali smua en suami yg basuh. Haha

Sy pun malas sejak2 lepas turun darah 10w. Basuh kain ape sume mmg suami je yg buat. Memang keje nak baring melepet aje. Kerja2 berat mmg x buat dah, cuma masak ngan basuh pinggan sikit2 ngan lipat kain ngan sapu bilik je lah yg buat.

Cheq dari awal mengandung sampai la masuk minggu ke 22 malas semua.... nasib baik suami faham.... Sbb pernah turun darah... Dia tak bagi buat keja sangat ....

Mmg pun penat. Buat kje skit mengah sbb makin besar kan perut. Apa2 pun byk berehat sis. Semoga Allah permudahkan urusan kita😁

Untung jgk tu dah 19w...sy dr 5w jd penyakit tu....melepek je dlm blik....sian ank2 len😅😅

Sama la. Tpi kdg kuatkan bdan buat kje skit2 xnk hrapkan suami. Sian dy jgk keja

5y ago

Btul😊

😊😊

Sama