Doakan bby sy

Hrp2 esok turun kuning nya.. n bole balik esok.. taknk dok lama2 kat sini ..😭😭

Doakan bby sy
22 Balas

teringat pengalaman anak kne tahan wad sbb kuning. brsalin czer, ibu lps blk. tp tnpa bby. sayunya hati kne tgglkn anak. sblm blk jengah anak, tp anak tgh ambik darah. doktor suruh tggu klu nk jmpe anak. tp hati tk kuat. just pesan mntk tlg sgt jaga anak. gtau esok saya dtg bwk susu. otw blk tk brhnti ngs ingatkn anak. ulang alik 5 hari antr bekalan susu pd anak. sehari 3 botol. mmg penat tp masa tu cuma fikir nk anak sihat dan boleh blk. alhmdulillah hari demi hari anak mkin ok. sebak teringat blk. skrg anak dh 1y5m. bakal jd kakak julai 2021. in shaa Allah..

3y ago

mase dok wad.. mak bole tido sekli.. ni ulng alik ke klinik pon.. sian ayahnyer kje..

sedih sgt kalau tgk bby kena warded sbb kuning . air mata ibuu ni asyik tahan jerr . tambah kalau bersalin czer , Allah jer yg tahuu . kena hidup berdikari dekat wad . alhamdulillah , baby saya 2 hari jer kena stay bawah lampu , lepas tu follow up kat kk tapi still ade kuning , sebulan 5 hari baruu hilang kuning . macm² saya cuba , mandi air kucai , daun semambu , bagi air perahan anggur hitam , gula batu . kuning masih ade , cuma dia bagi turun sikit . bf pun banyak , anak first pun macam tuu , lamaa kuning nak turun . dah sebulan baruu hilang .

3y ago

tu la.. sy da susu kan .. maslahnyer dia kuat tido. iktiar pertama ni mandikan air kucai..

Aamiin..ibu dan ayah kena kuat..saya pun alami benda yg sama. Hampir sebulan. Bayi bru keluar dah kena warded. Tengok dia kt wad (sebab tkda katil utk ibu - penuh) so datang pukul 3 pagi kesian dia menangis dan bayi tau ibu yang datang. Sedih nya sampai tk terbendung 😖 moga cepat sihat baby..nak cepat turun kena bg susu 2 jam sekali jika masih di wad bagi je susu ibu pada nurse

3y ago

tq.. kat sini ibu bole tinggal sekali ngan bby.. kita susukn n tukar pempers.. tpi mata tu mmg tak bole buka..

Lepas bersalin elok je kuar hsptl dpt duduk umah 1 ari je lusa ye anak kena tahan wad kuning tinggi sgt 300 sampai naik ambulance pergi hsptl.X sanggup dgr baby nagis time kena ambik darah. Sedih sgt time tu. Lepas 3 ari baby dlm wad da boleh kuar. Tapi still ulang alik klinik cek kuning baby sampai 2 week. Alhamdulillah skrg baby dah 6 bln.

terima kasih semua.. bby da balik dr spital.. tqpi stil kuning lagi.. harini hari ke 8.. kuning dia makin naik walupun tak tinggi. stakat hari ni da 14. bacaan awal, hari ke 3: 7, hari ke 4: 11.6, hari ke 5: 11.9, hari ke 7: 12, hari 8: 14.. doc nak bacaan menurun sampai 5.

susu sy banyak.. bby df.. masalahnyer, dia kuat tido... sgt susah nk kjut bangun. automatik terbangun bila tak selesa, pempers basah/berak. lpas salin baru nk menyusu.. then sambung tido.

Kerap kn susu baby... Kalau bole satu jam sekali kejot baby n bagi susu ibu... Lau bg susu formula kejot 2 to 3 hours mesti kene kejot kn baby untuk minom susu

sis just kena bagi minum Susu ibu byk..tu je.. jgn bagi minum selain dari Susu ibu..takut nanti effect lain pula

ya allah semoga anak comel ini cepat turun kuning nya dan cepat balik rmh berpantang aminn ya mujib 🤲

Smg cpt sembuh baby.. Kerap susukan baby mommy.. InshaAllah baik2.. #TAPSupermoms #TAPxTanamera