NEWBORN SEMBELIT

Hqi ibu2 anak saya baru 13 hari . Tapi dia kerap nngis sb nak meneran berak tak boleh .. saya buntu dan takut ni frst experience saya as a mother . Ada tips tak utk hilang kan sembelit dia .

13 Balas

Kalau bf xperlu risau,kalau fm susu xsesuai dgn baby,biasa dr suh sy tukar kpd susu novalac..tips satu lg,buat kayuhan kaki baby ke udara,mcm tgh bwk basikal..scr perlahan2...then pgg dua2 kaki baby, lipat dan rptkan ke perutnya berulang kali..blh google cara senaman melancarkan pergerakan usus baby...sy selalu praktikkan ntuk ank2 sy dari baby,dorg mst akn terkentut2 lps senaman tu then xlama pastu poo poo keluar..

4y ago

Samala...berak pun banyak lepas tu.

Usap tummy dia... And gerakkan kaki dia ke perut... Letak minyak angin... Then usap2... Baby sy.. Biasa lepas tu kentut2... Then poo poo.... Sy kalau baby kembung.. Mak and akak2 sy ajar... Guna gripe water... Usually.. Sy bg skali kalau tgk dia x poo and perut kembung... Usually berkesan....

Nampak baby meneran sakit ke sis? For newborn kadang2 x berak 3-4 hari normal esp kalau bfreastfeed. Try tgk najis die kaler ape, ade darah ke ape. Ambil gambar ke, tunjuk doc kalau sis rasa baby sis sakit bila nak berak.

Klw fm susu x sesuai la tu... dulu sy bg ank susu novalac easinova.. tin warna purple.. tu mng susu khas untuk baby smblit.. nie sy jmpe pkar kanak.. sbb hri tu smpi 3 hri x berk... 0-12bln.

Sy bg susu anmum dgn susu badan setakat ni baby x sembelit..sehari kdg smpai 6 kali poo poo nya. Boleh la kot sis try anmum tp bancuh bg cair..boleh bantu turunkan kuning sama

Saya campur2 klau siang saya bf bby .. klau mlm saya bg fm susu enfalac .. baru 2 hari ni trjadi macam ni .. first tu elok je poo bnyk kali ..

Dri susu tepung sis. Anak sya 1blan 7hri sembelit 2hari.. Nangis pon ada kcian sngt. Sya tukar susu lactogen bru ngam berak pon xkeras da.

Sis boleh try susu fm frisolac. Beli tin kecikhe je 400g. Sangat memudahkan bayi utk membuang.

Bf ke fm? Kalau bf tak perlu risau tapi kalau fm kene tukar lagi susu.

Klo fm maybe tu punca dia.. Dh try urut bdn baby dgn minyak telon?