SLEEP TRAIN Ank 1y 6m

How to sleep train ank dh 1y6m. Sekarang nk kepit je tidur. Before this dlm 6/7 bln pernah la sleep train ni dia mamai sy tgl buat kerja lain di rumah. Tapi every week dlm 3-4 hari sy mesti balik kmpg mertua or balik rumah parents sy. Jadi tukar tmpt tidur maybe tu Jd punca utk susah sleep train ni berhasil.. dia nk di teman juga n sy tak boleh buat benda lain. Kena tunggu dia tidur baru sy boleh buat kerja. Before this pernah take time until 2-3 hours utk teman dia tidur je then baru dia tidur. Skrg pulak Jd habit la. Nk tidur kena Ade ibu atau ayah nya. Sy tiada bilik lain. Kalau Ade katil baby , dia taknak dah tidur situ. And 1 lagi ayah dia kalau balik rumah parents I selalu kepit nk tidur kn dia waktu mlm n I have to be side katil atau keluar Dari bilik sampai dia tidur dgn ayah dia la. Kalau balik rumah parents husband, sy plk kena teman ank tidur smpai dia tidur. Actually a bit tired la nk kena teman aje.. I can't do anything. 1 lagi sy mmg xpakai buai sbb xnk biasa kan sbb sy selalu balik sna sini n masa tu fkir byk kos kena beli brg smua & sy takut gegaran kpla msa awl2 newborn sbb baby lahir Kecil n sy plk terikut kt mana sy baca sebelum ni pasal keburukan buai kan, Jd sy mmg xpakai buai. Masa NB sampai 4-6 Month kot sy kena dodoi kn dia tidur . Nk join class sy xde income sndri. Husband yg tamggung sy n ank semua. Jd sy pn xnk susah kn dia nk join class ke ape. Hope ada org dapat bantu dgn tips or semangat yg bernas tanpa buat sy as ibu or ibu lain down . Cause I'm already almost into burn out .. tQ so much #firstmom #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya

2 Balas

anak kalau dah mmg mengantuk less than 30 minute patutnya dah tidur sendiri. cuba buat rutin tidur waktu yang sama tiap hari. waktu di rumah lain pun kena follow waktu tu. bagi dia main penat2, nampak cue mengantuk terus buat dia selesa contoh mandi dulu, urut guna minyak dan bagi susu. kalau perlu puting/ bear pun boleh bagi. tengok apa yg dia selesa sama ada nak tidur dalam gelap/perlukan bantuan whitenoise). lama2 dia akan tahu jadual tidur dia dan boleh tidur sendiri.

anak saya dari dulu sampai skrg mcm tuh, jenis tidur kena ada saya. n kalau saya ,saya suka mcm tuh, tambah balik rumah family, ada kenduri ke apa, bole guna alasan. sbb kadang kekok sikit . 😅 . tapi sbb awak tak biasa, n maybe sblm tidur awak buka surah ke, buat urutan ke kt dia, kot dia better. bole jadi juga sbb ubah tempat yg dia jadi lain sbb kita yg dewasa ni pun mcm tuh.

4mo ago

sy always buka ayt Al Quran , Lampu malap & sapu myk before sleep . maybe juga sbb tkr2 tmpt tidur. Every weekend mmg balik kmpg sna pastu kmpg sini. sy ok je tapi kalau waktu siang sy xbole buat kje lain lah nk masak ke nk buat bnde lain sy kena Tgu dia tidur baru sy boleh buat kerja . dlu pernah sy tgl Dy tgh mamai bebel sorg2 xngis , skrg xbole plk. maybe dia dh besar n ada isu separation anxiety juga..