Family smoker

Hi, how to handle smoker? Yang merokok tu suami, abang2 ipar dan mak mentua sendiri. Mak mentua datang tidur sekejap sehari dua kat rumah, merokok dalam toilet dan bilik disediakan khas untuk dia. Suami tu boleh la tegur kan, tapi mak mentua dan ipar2 ni. Penat nak bau, memang satu family ni nak anak menantu nya kena penyakit ke apa. They know smoking is haram, but masih lagi buat tak tahu. Kecewa gila kot, habis satu rumah bau rokok. Dah la anak saya kecil lagi, yang bongsu baru 2 bulan. Come on la, masing2 ada akal kot. Dah besar ada anak bini, bukannya baru umur setahun masih bengap bab ni. Sorry la, terpaksa luahkan kat sini. Penat nak pendam.

4 Balas

Doktor bagitahu saya baby baru lahir yang nak membesar biasanya jantung ada lubang belum tertutup. Jadi kena jaga pernafasan dia. Kena jauh dpd asap rokok baru mahupun asap basi. Even asap bakar sampah pun suami saya paranoid. Anak saya masih lahir follow up NICU sebab jantung berlubang dan oxygen drop. Masa 4 bulan doktor sahkn dah tertutup. Alhamdulillah dah tertutup dan alhamdulillah juga doktor cepat detect. Ada org taktahu pun anak ada masalah tersebut, anak kadang minum susu pun tercungap bibir biru, bernafas struggle. Saya cakap terus terang je 😂 jadi org sekeliling terus berhati hati kalau dengan anak saya.

1y ago

kan. saya ni macam² dah bagi awareness dekat diorang, masih buat kepala batu. penat rasa.

Make scene yang buat diorang panik. Contoh baby penat atau tiba lemah. Makesure masa buat tu baby tgh tido. Then p klinik pulak masuk consult dgn doctor tanpa suami dan balik rumah doktor bgitau "doktor suruh jauhkan bayi dari persekitaran org yang merokok if nak baby sihat. Buat masa skrg kena pantau baby dri rumah dlu, if anything happen kena direct pergi kecemasan." I buat macam ni demi kesihatan my baby then fil and suami merokok selalu dekat luar rumah dan salin baju cuci tgn sebelum pgg baby

1y ago

pernah buat macam ni, tapi sekejap je. lepas tu buat balik. 🙃

psg penapis udara dkt rumah. 2 3 biji pon xpa kalau ade bajet. ruang tamu wajib. bilik mak mentua wajib. bilik tido ank wajib.

2y ago

saya memang nak pakai, tapi memang tak cukup nak beli penapis udara tu. dengan resdung nak kena bau, sejak kebelakangan ni kerap batuk selsema.

Pindah je sis

1y ago

saya menyewa, mak mentua kdg bergilir duduk rumah anak dia. kadang ipar duai datang bermalam, jadi fed up la juga nak tegur. 😭