Belum ada rezeki mengandung

Hiii semua Saya dah berkahwin hampir 8 bulan. Normal ke berat badan naik mendadak ? Lepas kahwin berat saya naik hampir 7kg 😭 Risau pulak makin naik berat badan ni Saya jugak belum ada rezeki untuk mengandung. Boleh share tips untuk pregnant ? Sedih jugak kadang2 bila suami sebut pasal baby. Tiap2 bulan saya mengharapkan dah ada isi tapi bila check upt test masih lagi satu line #ingintahu #seriusnanya #help

15 Balas

Normal je tu.. sy pn naik berat lpas kwen.. 11bln tggu bru dpt bby, husb pn kne fhm.. bkn kita sorg je kne usaha ape semua..sama2 prlu krjasama, bincang elok2, elakkn stress, bila stress akn gnggu hormon n kesuburan jgk.. klau dh stahun lbh xde jgk, prgi jumpa doc utk buat ujian kesuburan, jgn tggu lma2..mcm sy, bincang dgn suami utk buat semua ni 1) sy amalkn asid folic 3bln sblm pregnant lg smpai skrg 2) minum air kelapa bakar 5hri skli (tips ustz di tiktok, search je fb/tiktok) sy smpat buat 4 kli je, bln dpn xsmpat buat, tbe2 dmam truk, test naik 2line trang 3) amalkn minum susu subur (efferty) utk baiki balik hormon n bntu jd subur 4) buat opk stiap hri lpas period, sy start hri ke 11 smpailh jumpa ve btul2 subur, biasa 3 hri ve terang..bersama suami 3 hri brturut2 wktu subur (tips doktor rai) 5) sy ada buat susu fresh milk 1 kilo, suami dan isteri 1 gengam sorg kurma liat (kurma ajwa) buang biji, blender dgn susu tu, hbiskn stu hri je, suami spruh, isteri spruh.. (tips dr ustz jgk) 6) jaga mkn jgk, mkn mknan brkhasiat, mkn buah, mkn kurma, kismis, kurangkn mknan segera/mnis2, diet cara sihat 7) jgn trllu brharap, fkir positive, org lain lg lme ttc ..jgn give up, sntiasa doa yg sme stiap hri, inshaaAllah Allah mkbulkn, (mcm sy, stiap hri mntk Allah kurniakn zuriat sblm anniversary, alhamdulillah dgn rzeki Allah beri, trjwab doa sy) Goodluck awk Smoga ada rezeki awk dan suami dlm msa trdekat utk dpt zuriat..inshaaAllah aamiin🥰

Saya pun berat naik lepas nikah. Hehe. Happy kot hihi. Bagi saya, enjoy je berdua dulu, kerapkan bersama, tahu dan kenal waktu kesuburan isteri, redha, sabar, ambil iktibar kisah nabi Zakaria nak anak, amalkan doa2 dlm alQuran pasal nak anak, buat apa yg kita happy, isteri makan asid folic, suami kalau ujian air maninya ada kekurangan (dlm ujian kesuburan), makan supplemen bagi improve sperma, suami isteri jaga pemakanan, gaya hidup sihat, tak payah buka sangat topic nak baby , nanti stress, so elakkan stress. suami isteri buat ujian kesuburan. belajar cara penjagaan anak dan keibubapaan .

saya dulu setahun kahwin naik 10kg. kalau ada yg perli² cakap je bahagia sbb ada org jaga makan 😅 Saya 9bulan kahwin baru nak ttc, yg sebelum² tu mcm x fikir sangat. Tapi bila start ttc saya jenis cepat stress bila buat ujian opk saya punya tc ratio x jumpa peak yg betol² tinggi. Stop buat opk saya cuba utk x fikir pasal anak sgt tapi dalam masa yg sama saya try pregnacare beli kat shopee & kurangkan makanan manis, x habis sekotak saya makan alhamdulillah pregnant selepas hampir 2 tahun kahwin.

normal sis klau dh berkwen nie bdan makin bertmbah,sma ja mcm sy dlu kurus ja bila kwen bdan dh naik... bab rezeki zuriat itu sy xbrni nk ckp lebih2 or mmg xdk tips,sb zuriat nie Allah yg bg..dia yg tntukan,doa byk2 yea sis... rezeki zuriat Allah nk bg nie kita xtau bila ada cpt ada lmbat,yg penting doa dan usha... kak sy 12thun tgu nk dptkan zuriat,alhamdulillah elok ja sy hamil tahun nie kli kedua,dia pn hamil sma...rezeki dr Allah.. semoga Allah memberi sis rezeki zuriat nanti amin2...

jgn sedih2..baru kahwin ni jgn stress sgt pasal anak.. enjoy je dlu.. nti waktu yg tepat Allah akn bagi jgk..cepat atau lmbt je..sy lepas khwin pn bdn naik jgk.. sbb happy kn.. sy 4 tahun baru Allah bagi rezeki mengandung.. Alhamdulillah..skrg dah 10w..2 bulan lepas sebelum mengandung sy dgn suami ade amalkan madu wawa Zainal.. mngkin slh satu ikhtiar kami allah kurniakan zuriat.. jgn putus doa..sentiasa percaya dengan rezeki Allah

tenang sis. baru 8bulan. enjoy berdua dulu kenal hati budi pasangan pegi honeymoon dulu. sy 5 tahun baru dpt baby. tp sy sikit pon tak stress sbb stress pon salah 1 punca susah nk lekat. eventho suami prnah sebut nak amek anak angkat pon sy kekal tenang. cuba ntuk tak sedih tak stress. stress pon boleh naikkan berat badan + hormon xmenentu lepas kawin ni. kekal tenang k. inshaAllah nnti lekat la tu. usaha doa tawakal kepada Allah ja

Hormon lepas kawen ada yang macam tu. Puan jangan risau. Jangan stress if belum ada rezeki. Enjoy saja kehidupan lepas kawen ni dlu. Kenal each other. Honeymoon banyak2 inshaAllah rezeki tu akan datang kemudian. Usaha. Doa. Dan tawakkal. Puan boleh baca tips dekat profile saya jugak if nak preggy. InshaAllah puan bakal mommy. 👌☺️

2y ago

Terima kasih puan 🥰

Saya dh 9 bulan kahwin .. cek upt je 1 garis .. tiap bulan jumpa waktu subur ,saya sedih sbb saya menunggu rezeki zuriat suami pun menunggu . Allah sebaik baik perancang ..semoga Allah swt kurniakn rezeki mengandung buat kita semua pejuang 2 garis dalam waktu yang terdekat ini pada tahun ni . Aaaminnnn

Hormon lps khwin mmg tak menentu sis. Sy pun lepas khwin berat bdn naik tapi takde la sampai 7kg 😅 and ada mslh kitaran haid. Sis blm sthun pun khwin jgn stresskan diri fikir pasal zuriat. Enjoy je life brdua dulu. Dah ada anak nnti dah lain rasa. Sy 3 pun thun homeymoon. 😃

Berat naik lepas kahwin tu normal. Untuk ttc sy ambil asid folic appeton..beli mahal sikit tak pe. Suami pulak minum susu gym yg ada protein. Kerap bersama awal pagi. Lepas tu mindset kena positive, jangan terlalu berharap. Insya Allah apa2 pun kita tak stress