Vaksin masa kandungan 9 week .

Hii assalamualaikum , sy preggy 9 week . And waktu mula mula dapat tau preggy lagi sy dah update mysejahtera sy yg sy nii preggy . Tapi sy cek mysejahtera tadi , dah dapat date vaksin 4hb ni . Boleh ke sy pergi, ataupun tunggu klinik yg set kan time 14 week nnti ? Ataupun ada tak yg dapat date awal dari 14 week ? And terus pegi, tak tunggu kk set kan? #pleasehelp #advicepls #bantusharing #pregnancy #ingintahu

Vaksin masa kandungan 9 week .
18 Balas

pi jaa.. nnt habaq kt sana.. sy dpt masa 12 minggu dibawah organisasi.. terus call KK tanya.. Nurse ckp g jaa.. nnt doktor kt sana guide.. saya pi.. ckp kt petugas. petugas terus guide sy ke helpdesk. kt helpdesk kata xleh.. appointment kt mysejahtera biar jaa.. nnt akan reschedule.. lps seminggu dpt lg, masih x cukup week.. saya reject terus buh alasan PPV jauh. sbb mmg PPV jauh.. selang 3 hari dpt tarikh baru dkt dgn rumah, and siap mention expectant mother masa tu 13week 6days.. saya pi, doktor ckp boleh.. sy pun cucuk.. done..

Saya pun dah vaksin dos 1. Masa tu tak tahu dah pregnant dlm 4week. Then saya buat check up since ramai cakap effect pada bayi. So doctor cakap tak apa sebab perkara dah jadi. Saya akan ambil 2nd dos pada 12-14 week nanti. Lain badan lain effect. Rasanya lebih baik dapatkan nasihat doktor. Saya ada call kkm, jawapannya sama. Dapatkan nasihat doktor dulu sebelum ambil vaksin.

3y ago

tak apa. ikut saja nasihat nurse @ doktor. diorg lg tau sebab diorg yang rawat kita. smoga semua baik² saja ☺️

dos 1 29/7 sy vacc...seminggu kemudian baru tau prggy(6w).. dos 2 19/8..sy decide utk pergi je cucuk..sy xde consult doc..terlebih berani..hihi.. Alhamdulillah tak de apa sampai skrg..lps vacc pn xde demam ke apa..semua okay..kalau xyakin better jumpa doc minta nasihat ..skrg sy prggy 9w..Setakat ni semua okay. InshaAllah..saya vacc sinovac

Mcm sy skrg 9minggu. Smlm dpt tarikh vaksin untk minggu depan. Sy klik kt "confirm your appoinment" tu and klik tak sihat. Dorg akan bg tarikh lain. Sbb sy pernah dpt tarikh vaksin hujung bulan 7. Waktu tu baru 4minggu. Sy pergi kt ppv n dorg ajar tekan mcm tu sampai cukup kita punya minggu kandungan untk divaksinkan baru boleh vaksin.

Saya baru je vaksin dos kedua minggu lepas, 7 week pregnant. Doktor kat ppv akan assist, sekarang dah berapa weeks pun dah boleh ambik. Btw before sy pegi ppv, sy dah call doktor hospital yg sy refer, jawapan dia sama, dah boleh vaksin walaupun bawah 14 minggu. Alhamdulillah, takde apa apa effect vaksin. Sy vaksin AZ

sya mula² tak thu yg sy pregnant ..saya 5 week dah lengkap 2 dos . sy dapatkan nsihat doktor dlu.. doktor kata boleh jdi sy cucuk jela.. sbb alang² dah cucuk dos ptama.. alhamdulillah takda kesan ap² , demam pun takda.. ikut antibodi bdn jgk.. klau tak kuat msti dmm..

3y ago

yea kena tengok doktor jgk.. tp klau yakin boleh je cucuk.. sy alhamdulillah takde kesan ap²..

sy ms 1st dose 6.8 sy blm preg..12.8 sy buat ivf(transfer embryos) ms ni doc dah tau tarikh 2nd dose sy n dia suruh sy continue je dgn vaksin sy tu..25.8 sy buat Blood HCG test..positif mengandung..27.8 sy 2nd dose..setakat ni Alhamdulillah xda apa² yg berlaku..

Saya pun dapat first dose 31/8 haritu waktu kandungan baru 10w. Sampai ppv bagi buku pink dekat dr. Then dr bagitahu, nak ambil awal boleh tapi risau ada contraction & bleeding nanti sebab kndungan masih awal. Jadi, dr suruh postponed dulu sampai 14w ke atas.

saya dapat vaksin 1dose 37minggu 4hari. ...sbb dapat call dari klinik yg ibu mengandung lepas 33minggu boleh vaksin...tuu yg pergi ...dapat tarikh dose kedua 11/9 masa tu mungkin dah dln pantang ...pasal due 6/9 nie ...

3y ago

ha.ah sis lambat dapat tarikh date nya...tapi tarikh dose kedua tuu dalam pantang kalau beranak sebelum 6/9 due ..tarikh dose 2 11/9 masih dalam pantang ...boleh skip katanya ...tapi ada yang cakap kalau lebih dari 3minggu 1dose tu terbatal kena amek dari mula...entah laa...tgok laa camne...😅

saya hrtu dos ke 2 4 week.. mse tu x taw nk pk ape da.. trus cncel.. reason x shat.. pstu g klinik nk double cmfirm btol ke pregnnt.. pstu tnya dktor psal vksin.. dia kta.. kalo dpt tarikh.. amek je..