Pusat bayi timbul (hernia) baby girl

Hi Semua, baby saya sekarang nak hampir 7minggu tapi pusat masih timbul, lebih-lebih lagi bila baby meneran pusat lagi nak tersembul (gambar). Baby semua ok tak meragam, minum susu mcm biasa, perut tak kembung, kencing berak pun normal. Mommies lain pernah ada masalah ni jugak tak? Biasa nya bila pusat ni akan kedalam & baik semula ye? Risau tengok😭

Pusat bayi timbul (hernia) baby girl
66 Balas

insyaallah xde apa...sebb pakngah saya anak² dia lahir pusat terkeluar mcm nii...lagi besar xsilap saya dri ank pn.. smpai saya kata ada 2 anu .hihihi..dah besar dia kedalaman sendiri..

ada bwa p klinik tk. sbb dlu adik sy msa dia lahir ada mcm tu stiap mlm ngis bwa p klinik dr ckp xada apa2 n arwah mak sy try letak vick mcm tu esok pgi tgok dh msuk lgi kmungkinan angin dkt pusat.

2y ago

oh yke syukurlh dia tk ngis2

Anak saya pun sama kes macam.anak puan.. saya tuam setiap.pagi... urut bagi masuk..lepas tu letak duit syiling.alhamdulillah dalam.3 bulan totally masuk dan xkeluar. Semoga baby puan sihat

Takut hernia. Seeloknya check doctor. Tak boleh diurut, bahaya. Jgn dengar org cakap normal sebab kalau tak normal bahaya so check doctor dulu. Sini takde doctor jangan dengar cakap org.

Mak mertua saya balut duit syiling 50sen lama dgn daun sireh. Letak ubat pusat baby tu pastu selawat ltk kat pusat baby. Pakai barut. Alhamdulilah anak saya ok dah

Jangan risau. Anak buah dulu ponn macamtu. Just tuam pusat dia tu. Biasa sampai umur 4 bulan. Tapi biasanya before baby masuk 4 bulan pusat dia akan okay sendiri.

anak lelaki saya dulu ada hernia jugak, tips dari nurse di klinik tampal duit syiling 50 sen lama dekat pusat dan tuam lepas mandi. alhamdulillah okay tanpa pembedahan..

dlu anak saya jadi cmni gak .. lps tu dpt petua suh buh duit syiling tampalkan je utk tekan pusat tu masa pkai diapers .buat smpi pusat dah xkluar .

Anak-anak saya tak pernah lagi ada masalah pusat atau tali pusat timbul. Kalau rasa dah try banyak benda and tak menjadi, boleh rujuk doktor terus.

mak saya pesan letak duit syiling dan pakaikan barut. tuam juga perut baby. tapi kena start dari awal kelahiran. dah 7 minggu saya tak pasti la.