Tips untuk pregnant

Helo,ada tak tips yg ibu² amalkan untuk pregnant?tq yg sudi share sini#ingintahu #TTC #pleasehelp #seriusnanya #bantusharing

20 Balas

Saya lepas setahun lebih baru dikurniakan rezeki oleh Allah. Alhamdulillah skrg dh 5 bln. Saya byk usaha 1. Klu ada masalah dalaman wanita atau hormon ke kena cepat2 rawat. Sbb kuncinya mungkin ada pada kita yg kurang sihat. Saya suggest awk guna produk ni https://instagram.com/kaksitibidan?igshid=YmMyMTA2M2Y= Alhamdulillah, saya dpt conceive tapi bkn sekali mkn dpt ya. Semua proses dlm bdn ni ada time yg dia perlukan. Once awk decide nk ambik, awk kena konsisten at least 3 bulan. Klu awk ada rezeki, blh je cepat dpt dlm sebulan mcm tu. Tapi kes saya quite lama dlm 6 month. Bila awk consumed, period awk akan teratur dan dtg tepat setiap bulan. So dri situ dh boleh tahu bila wakttu awk subur. So sblm subur dh kena bersama smpi selesai waktu subur. 2. Bila melibatkan hormon ni, dia kadang2 disebabkan kerja atau lifestyle. Klu dulu x rajin exercise. Awk kena ubah lifestyle, ubah cara mkn yg lbih sihat. Klu kerja pula, awk punya kerja selalu stress, blk rumah asyik pikir kerja, sabtu ahad pikir kerja. Better awk cari kerja yg lain. Sbb bila awk stress sistem imun kita akan menurun, so akn ada pelbagai penyakit dtg, hormon pun x stabil. Saya dpt conceive sejurus saya berhenti kerja saya yg hectic. So walaupun mkn supplement, tapi kita x dpt ubat mind kita yg selalu stress, ubat apa pun x jln. 3. Klu awk dh berusaha utk mencapai kualiti hormon dan dalamn yg sihat, suami pun kena buat benda sama. Dia pun dh boleh start ambil supplement yg sesuai mcm iron/zinc x silap. Sbb husband saya pun ada try juga utk dalaman dia juga. Mcm produk yg saya suggest tu pun dh boleh jadi supplement suami awk juga. 4. Kerapkan bersama, Dr pakar kesuburan pun syorkn benda ni, saya ambil dari dia. Sbb sblm ni saya bersama dlm sebulan 1-2 kali je. Punya lah naif kan. Awk kena bersama at least 3 kali seminggu selepas awk habis shj period. Telur kita ni hidup dia 24 jam je selepas dia keluar. X mcm sperm blh tahan 3 hari dlm rahim. 6. This is penyelamat saya ketika bersama. Sometime, ada ketika sama ada kita or pasangan mesti rasa letih or unmotivated. Or saya mcm syok, x puas dsb. Saya suggest produk ni https://instagram.com/wooman.co?igshid=YmMyMTA2M2Y= Produk ni klu beli yg paling bagus punya memang mahal, tapi berbaloi sbb lmbt habis. 7. Bykkan mkn avocado dan kacang badan utk awk ikhtiar. Boleh juga minum air kelapa campur secubit garam utk badan awk. Minum air kelapa time x period je. 8. Jika awk dh buat semua usaha di atas selama 1 tahun, dan jika umur awk 27 tahun ke bawah, masih xde rezeki, saya suggest awk pergi klinik utk check kesuburan awk dan suami. klu umur awk 27 thn ke atas dan dh berusaha 6 month, kene terus pergi klinik utk check. Sebab 27 ke atas production telur kita akan berkurang. So klu kita lmbt buat treatment. chances kita makin nipis. Tetapi walau bagaimanapun, jgn dilupakan usaha secara rohani. 1. bykkn sedekah 2. Bykkan zikir nabi ibrahim 3. Byk doakan warga2 ttc yg lain. Bila kita doa utk org. malaikat doa utk kita. Doa malaikat lebih makbul, terus smpi dkt Allah 4. Bykkan minta doa dari ibu dan mak mertua 5. Manfaatkan bulan ramadan sebaiknya. Bulan yg berkah dan hari2 ada waktu mustajab berdoa. 6. Berdoa depan kaabah. Doa di sana lebih makbul. Klu x dpt hadir secara fizikal, hantar VN dkt org yg pergi menunaikan haji or umrahz suruh diaorg play depan kaabah. In sha Allah, Allah akan makbulkan. Doa yg spesifik ya siap nama full sekali suami isteri

2y ago

Awk blh follow Dr ni utk dptkn input ya https://instagram.com/drsallehakhalid?igshid=YmMyMTA2M2Y=

sy ttc 1 thun lebih lps gugur last year. lps abis je drh gugur sy start makan himaalaya shavatari, folic asid jenis appeton secara konsisten. lpstu terdetik dlm hti nk try air rebusan kak imah tu dlm tiktok. bygkan 2 paket sy beli tp smpt mnum 2 kali sshaja sbb yg lain dh buruk bahan2 dlm botol tu sbb sy pi simpan dlm almari .. sy mnum air rebusan tu lps abis period sy yg pertama lps keguguran. sbb lps period tu kan wktu ssuai utk brsme sbb tgh subur. so sy pun tryla mnum utk 2 hari .. 2 hari brsme dgn suami. after 1 week sy rse cm simptom2 pregnant dtg. sy stiap kali kalau dtg tanda2 hamil, sy akan sakit kepala selama 1 mnggu lpstu rse mual2, sembelit. 9 hari sblm sy period sy try buat upt test. xsmpai 5 min dh naik 2 line tp kabur .. lpstu sy buat upt lagi 1 hari lewat period. time tu dh terang sikit. 2 hari lewat period sy buat upt lg, terang 2 line. sy nk yakinkan sy pregnant sy guna clearblue yg digital tu. last2 dy tulis pregnant 2-3weeks. sy cpt2 prgi kejutkan suami sy yg tgh tido dpn tv. sy tnjuk test clearblue kt dia. dy xprcye . dy suruh sy test lg eskkan. sy test lg tnjuk kt dia lg lps dy balik keje. dy hmpir nk ngs sbb xsngke ushe sy n dye slmeni xsia2 .. even dy mrh sbnrnye beli air rebusan tu. sbb dy tkt xberkesan. tp tahla kenapa sy rse teringin nak cuba. alhamdulillah rzki. skrg dh 7 bulan brsmaaan 29 weeks🤭

2y ago

wc sis. insyaAllah aamiin tq too sis🙈

Dulu saya diagnosed as PCOS. Badan tidak la gemuk pun. Cuma sibuk kerja, kurang exercise and byk minum manis/suka dessert. After kahwin, gugur sekali at 7w, pastu TTC almost one year plus (suffer sungguh rasa time kenduri2 dan raya, sapa faham, faham lah). Dan we sought gynae treatment, baru tahu ada PCOS sbb LH/FSH reverse ratio. Doctor suruh exercise n stop terus manis2. Dia kata, jumpa saya next appointment dalam 2 bulan lagi. Dia offer utk IUI, nak twin pun bole😂 rasa terangkat habis masalah sy (mungkin subconsciously stress even mulut kata tak stress). Know what, tak sampai next appointment, we spontaneously conceived, Alhamdulillah.. reduce stress, exercise,happy, avoid sugar, thats my solution for TTC PCOS.

sy masa tgh semangat nak baby tu, makan asic folid no miss. lpstu bersama betul2 lps period. dan maaf agak teruk sikit nak info ni tp sy prnh baca, style tu pun penting. kalau doggy style lagi cepat lekat. lpstu lepas suami dh p*ncut, kita tunggu kejap dalam bbrp detik dalam keadaan menonggeng tu. jgn terus baring. n jgn lupa la sebelum bersama baca doa, n niat nak anak yang baik soleh. jgn fikir sedap je. fikir baik2 dulu haha.. Alhamdulillah lps seminggu tu sy cek double line. n doggy style tu last sy bersama dgn suami. n sy menonggeng lama sikit dlm 5 ke 7 minit jugak la..sambil tu zikir la dalam hati mintak pd Allah yg beri rezeki anak. cuba try hee.. sy bgtau biras sy cmtu gak, seminggu lps tu dia pegnant haha

2y ago

ehh betul lah, x sangka. Tapi setelah saya settle masalah wanita saya. Apaw kesihatan penting

salam puan, pertama tahap kesuburan dan kesihatan setiap wanita berbeza. jadi puan perlu tahu puan berada di tahap mana. dan saya boleh bagi tips secara general sahaja yg sy cuba untuk 2 kandungan saya . 1) tahu bila waktu subur, bila tiba hari subur kene kerja keras. 2) doa..doa..dan doa... masa anak first sy amalkan doa nabi zakaria utk dapatkan zuriat. kandungan seterusnya mohon Allah permudahkan untuk tiupkan nyawa dalam rahim. 3) jaga makan dan diet sikit. biasa masa tengah diet senang lekat. inshaAllah. semua dengan kuasa Allah. kita cuba berusaha. bab kesihatan (medical), sy tak sentuh sebab sy bukan pakar

Saya penantian 9 bulan. skrg dh mengandung. selepas mengurut rahim urutan org kampung. rahim ok ja makcik urut tu ckp cuma bdn saya byk angin. makcik tu ada baca doa supaya saya di kurniakan zuriat smbil tgn sapu kt rahim saya. pastu suami dan isteri mkn asid folic appeton ..bersama 2 atau 3 kali seminggu.. selepas dah 2 bulan mengurut dan makan acid folic selama 2 minggu alhamdulilah saya di kurniakan zuriat.. syukur sgt ... ( suami kena kurangkan merokok. blh try pod atau vape ke )

2y ago

Sis harap sis boleh dm saya.. sebab kg suami saya di taiping.. bdan saya mmg jenis banyak angin.. nk cari urut kat bandar ni susah.. harap sangat sis boleh tlg saya.. kalau sis ada number fon ataupun alamat org tu.. thanks sis.. ni salah satu cara saya nk ikhtiar.. 🥲

sya nk share jgk sya penantian 3year🥰alhamdullilah skg kandungan dh masuk6week doa kan sya ya🥰sehat dn bby okey pertama kli kena check rahim sis klu sehat xde apa2 sis cuba atur kan haid sis dgn minum ubt dri dr stabil kn hormon cuba untk 2month sja klu haid dh ok stop ambl tu dn amal kn yogurt asli psti kn amal kn setiap hari kecuali haid lepas tu check masa subur sllu masa subur selepas 10 hari dri haid 🥰

2y ago

tq sis,semoga dipermudahkan urusan bersalin🙏🏻

Sy suami isteri ikhtiar mengurut. Sy retroverted uterus, ada cyst lg. Kerapkan bersama waktu subur. Jaga emosi dan pemakanan. Amalkan mknn tinggi folic acid/mkn tablet folic acid. Sy smp dh proceed nk buat iui tp xsempat dh tau preggy. Akhirnya ada rezeki melekat ni.. Jgn putus asa ok.. Ada rezeki awk tu nt

perlu tahu masa subur suami isteri . kalau boleh kerapkan bersama 1-3 kali . lepas bersama jangan basuh lagi angkat kaki keatas @ nak mengiring pun boleh dan tunggu 5 minit . selebihnya doa semoga Allah tiup malaikat kecil dalam rahimmu . saya selalu buat macam ni know2 lekat alhamdulillah .

mcm2 gak try.. suami isteri mkn folic acid, minum inositol (ade pcos), amalkan zikir ya bari ya khaliq ya musawwir, bersama mase subur n stop mase 2ww, angkat kaki lps bersama.. alhamdulillah lps ttc almost 3yrs lekat.. yg penting kne positive n jgn stress2 ya sis