Beta thalasemia trait

Harini sy baru dpt result darah yg sy ni beta thalasemia trait. Saya nk tanya apa saya perlu buat ya? Pemakanan sy kene mcm mana? Ubat plk kene makan yg apa? Supplement susu tu ambik yg apa. Sape yg sama kes mcm saya boleh ajar sy?

7 Balas

saya pun beta thalassemia trait, hb saya tak pernah cantik, paling tinggi 10. paling rendah 7 sampai kene admit hospital. lepas keluar hospital saya ada minum jus delima gulsan tu, tu yang naik 10. pastu saya beranak dah lepastu. boleh ikut saranan nurse untuk makan makanan naikkan hb. boleh search google juga.

5mo ago

Awk makan ubat x malam?

Saya pun carrier..cuma saya tambah supplement mnum susu yang ada folic acid good untuk sakit tulang blkg dan tambah hb..baru2 ni hb dah turun sebab dah makin naik weeks jadi baby dah besar..better consult with doktor ya

Saya pun hb low..beta talesmia trait..2 minggu skli kena scan..ambik darah jumpa doktor..skrg tngh konsisten mkn iberet je..smoga dpmudhkn urusan kita semua..Aamiin

5mo ago

Bru2 ni appoiment 14w hb tinggl 8.9 ja..doktor suruh tukar meltofer plk mkn 3 biji shari..smoga baik2 sja la..in shaa Allah Aamiin 😌

tu semua soalan untuk doktor sis. doktor tak ada mention apa2 ke? kalau tak teringat nak tanya doktor, list-kan soalan2 tu and tanya next check up ya.

beta thalasemia carrier je kn? rse nye xde pape pun cuma Dr akn pantau je la klu awak preggy..

5mo ago

Dr ada ckp ape2 lg? mcm mkn or supplemen? sye rse mcm x perlu asalkn awak mkn mknn seimbang..

pati delima blh naik hb dan susu calla milk

better consult dengan doktor sis