Klinik

Harini saya 19minggu 4hari,Mengikut pengiraan saya la...tapi sampai ke harini saya belum berdaftar mana² klinik lagi..sbb alahan yg teruk sangat..tak apa ke saya lewat berklinik???

43 Balas

Sisi... Bukan faktor kena marah dgn Dr atau Nurse.. Cerita dia bila kandungan dh 7@ 8 minggu kena bukak buku pink tu. Maknanya kandungan tu dh kuat dlm rahim.. Banyak risiko klu x buat pemeriksaan berkala secara awal.. Tujuan bukak buku pink tu untuk pastikan keadaan ibu & ank dlm keadaan baik. Pekara2 ni antara faktor yg kita dpt kesan bila ada pemerisaan awal.. Hb rendah,tekanan darah tinggi @rendah, kencing manis diawal kandungan, megandung luar rahim,kurang air, kencin kotor, kurang vitamin, kurang zat, perkembanfan ank x cantik,ada ketumbuhan & banyak lg.. Jgn abaikkan hak ank dlm kandungan sb sisi x larat.. Klu kira x larat dan jd sesuatu yg x diingini pd sisi kan ke susah.. Sisi tetap juga kena keluar rumah pergi hospital.. Takut masa tu dh terlewat..

5y ago

Terimakasih sis atas nasihat nya ..saya dah pegi kk , alhamdulillah bby semua sihat .. Saya cuma kurang darah saja .. Yg lain alhamdulillah

Kalau nak tunggu habis alahan, sis blh jamin ke bila alahan tu nk habis? Ada org sampai ke nak bersalin masih alahan lg. Tak boleh dijadikan alasan, patutnya awal2 dah buka buku pink. Waktu alahan tu lah yg penting utk doctor n nurse pantau baby. Cukup zat ke, dehydrate ke. Kadang2 siap doc prescribe ubat utk tahan muntah. Bg saya mmg lambat sgt dah. Kesiannya baby dlm perut. Takde pantauan dr org yg arif. Kalau sy, mmg sy buka awal2. Kalau boleh tiap2 minggu nk g klinik nk tau perkembangan bby.

5y ago

Sy setuju yg ni . Sy pun alahan jgak . Tp gigihkan dri pergi klinik buka buku . Klau kira 19 weeks lmbt sngt . Paling lma buka buku pun dlm 10-12 . Klau rasa xbleh pegi sorang , bawak la husband skali .

alahan teruk tu lah sepatutnya awak buka buku awal. sy alahan teruk, pergi hospital sbb tak sihat, test urine positive 4weeks. terus doc refer buka buku pink kat kkia. alahan teruk lagi doctor pantau kerap. takut baby tak cukup zat n minerals. sy alahan dari 4w sampai sekarang 24w. on ubat muntah sampai sekarang. berat turun dah 12kg. kalau sygkan kandungan, fikirlah mana yg terbaik.

Sis... Sis sepatutnya dah kena buat buku pink... Sbb buku pink kena buka sblm kandungan masuk 3 bulan... Ini semua utk kebaikan sis dan kandungan sis... Sis be strong ya sis... Faham sis alahan tp ini utk kebaikan sis dan baby sis...semoga Allah permudahkan segala urusan sis dan beri sis kekuatan utk jalani ujian manis sepanjang sis preggy sehingga waktu melahirkan... Aamiin 🤲💕

Sebaiknya pergi segera sis sbb doc boleh pantau kandungan awal. Skurangnya apa2 berlaku boleh dptkan rawatan awal... Mcm sy 1st pregnant mmg lmbt buka buku sbb xsuspect pregnant. 5 bulan bru buka, mmg doc bising. Tp 2nd ni buka awal sbb ad sejarah molar pregnancy sblom ni. Takut kisah berulang, tu buka awal supaya doc bleh pantau.

5y ago

Alhamdulillah 👍

Sy alahan teruk sgt2 Smpai brpa kali kena tido wad,muntah xhenti2, sbbkn alahan teruk sy buat trus buku masa 6w..Sng bila ade buku awl2, bila sakit g spital pun sng tnjuk je buku pink doc pun suh masuk baring2 rest dlu smtra nk kena tggu doc cek.. nsihat sy Sis g laa buat buku, 19w dh besar tuu..utk bby,dia perlu dipantau dgn baik..

5y ago

Iya sis , saya dah pegi kk ..suda buat buku tuk bby ..alhamdulillah bby ok , cuma saya kurang darah

g je as soon as possible.. lagi2 kalau anak sulung dan alahan teruk.. buat check up yg spatutnya. Sayangi diri dan anak dlm kandungan ya. Sy mmg dftr lambat dgn kkia tp dh cek, ambil suplemen dan scan di klinik biasa since tau pregnant.. kalau sis xlarat nk mnunggu di kkia, g je klinik biasa yg buat rawatan utk kehamilan

Sy week 7 dh p buat buku pink.. Sbb alahan teruk. Risau jd apa2 dkt baby... Tp mmg menahan jela duk dkt klinik. Kejap2 kluar muntah... Dktor & nurse pun faham. Sy siap bawak bekal balm nak bg kurang mual. Alahan ni jgn ambil mudah sis... Kalau bdan xckop vitamin & air, blh effect baby. Week 19 tu sy ptot appoinment ke 3 dah.

5y ago

Itu la sis... Jgn pk diri sndiri je. Bkn mudah nak dpt rezeki baby ni. Ramai lg yg tgh ttc harap dpt rasa pengalaman hamil. At least p awal2 ni dktor blh monitor apa masalah...

Sy dulu anak first bukak buku bila dh 4bln. Anak kedua ni 5bln baru sy pergi bkk buku. So far Alhamdulillah xkena marah pon dgn nurse sbb dari awl pregnant sy dh makan obimin then nurse sendiri ada ckp jgn dtg bukak buku awl sgt, 4/5 bln baru bkk. Tp depends on kk tu jgk. Kadang ada yg 2/3 bln dh kena buat.

Kalau anak first sis kene pegi dh kk buat buku. Nanti nurse marah kalau lewat sangat sebb sis dah 19w dah tu. Sy bukak buku dkt kK 10w. Sepanjang dh buka buku tu terus check. Sekurang2 nyaa nurse pantau. Macam sy 11w dh kene minum air gula n detect kencing manis. So nurse pantau.