Nak Tanya.

Harini hari ke 43 saya berpantang. Saya bersalin normal. Sekarang luka jahitan semua dah kering dan ada sikit lagi saja utk daging jadi kulit dan baik. Soalan saya nak tanya, ada tak kalangan ibu2 yang rasa gatal2 sangat dekat faraj tanpa tahu sebab. Sebab saya jaga makan semua. Tapi saya rasa gatal mengenyam kat faraj. Sesiapa ibu2 pernah alami benda yang sama? Ada tips tak untuk hilangkan kegatalan tu.

22 Balas

Rendam dengan air suam letak garam .. Jgn bnyk sgt pulk 2 3suduu ckup .. Xpedih Xsakit pun awak .. Saya buat pun sb tiap kali pergi kk buat dressing . nurse asyk sruh cuci gna air gram klu nk cept smbuh and xgtal. Sya pnye pernh membengkak lmbt sgt smbuhnye buat dressing smpai 11kali😅

5y ago

Same2 okey saya tunggu hehe

Buat sitz bath sis air suam + garam sikit..pastu kita rendam dlm 5-10 minit, bilas bersih lap kering..insyaAllah hilang gatal tu. Buat 3 kali smggu. Btw saya 2 minggu lps pantang da buat mmg luka pun cpt kering.

5y ago

Msa mula2 je pedih tp sikit je.. lps sa rendam tu ok da xpedih lgsg..tp sbb buat masa 2 minggu lps lap kering sapu ubat kuning yg hospital bagi tu. Tp alhamdulillah luka cpt baik cantum elok la. Nurse cek pun kata cantik da luka tu..lagipun saya jahit xbanyak.

Ohh same, tapi saya baru hari ke 35. Sye jahitan dah kering tapi tetibe gatal area miss v. Ingat kan sye ade salah makan. Skrg ni sye try gune feminine wash tun teja. Lepas basuh die sejuk sejuk je. Kurang ckit gatal

5y ago

Saya nak cuba rendam dengan air garam. Sebab ramai yang suggest kan.

Cuci pakai rebusan daun sirih,sirih ni bagus utk hilangkan bau,keputihan,kegatalan dan beri padat balik yg dah lembir...biasa gatal2 ni mcm jahitan tu dah dekat baik.

5y ago

Haha.betul🤣🤣

Maybe u allergic certain food. Memang akan effect luka jadi gatal2. Check balik u ada makan apa. Kalau tak tahan boleh refer doc ya. Jangan garu 😅😅😅 seriau aihhh

Sy pun kene mcm tu sis. Then klinik kasi ubat antibiotik sbb dy kata situ kawasan lmbab ade bakteria. Dan kerapkan cuci ngan air suam..

5y ago

Owh saya pergi klinik dorang bagi ubat gatal je. Sbb saya cakap saya bf.

Pernah jgk miss v gatal masa dlm pantang....mungkin salah mkn rasanye...klau ingt2 balik mkn ikn bilis

I think it’s itchy because it’s healing but if you’re concerned, please do check with a doctor!

time nak g tandas or mandi . . cuci dengan air suam dan tukar pad . setiap 1 jam tukar pad.

biasenye gatal sbb nak baik da.. benang nk putus.. pgalaman mse ank 1st..kne no2 3 4 xjahit.

5y ago

ye..hihi..tq