LUKA CZER BERDARAH

harini hari ke 15 saya berpantang . luka czer hujung belah kanan saya tiba² keluar darah dan lendir sikit masa mandi . perlu ke saya pergi hospital ? sebab 2 hari lepas luka czer hujung belah kiri saya pun ada keluar lendir & nampak mcm terbuka . tapi saya biar je sampai harini dah tertutup balik . kalau betul pergi hospital tolong bagitahu . dan saya harap ada petua lain yang boleh buat sendiri kat rumah sebab saya betul2 takut nak pergi hospital sebab rasa ngeri bila dengar org cakap cuci luka tu sakit 😭😭😭😭😭

LUKA CZER BERDARAH
23 Balas

Better sis pergi ke hospital... Takut jahitan terbuka bahaya... Kalau sikit mungkin doktor bagi ubat jaa... Kalau perlu jahit pon doktor akan sapu ubat kebas sikit... Cepat2 sis jangan biar lama2... Penjagaan bekas jahit penting sangat2... 2minggu awal better kurangkan bergerak, kurangkan dukung baby walaupun baby kecik, ringan... Better tidur atas katil senang nak duduk dan bangun... Susukan baby sambil duduk & better guna nursing pillow @ lapik bantal bawah baby... Makan sayur dan buah banyak2... Masa mandi biar air lalu ditempat jahit, lepas tu duduk depan kipas atau biarkan betul2 kering baru tutup... Saya dah 2x czer... Dari nak masuk wad nak bersalin, lepas bersalin dan selama 2minggu lepas bersalin, saya tak bagitau sapa2... Sebab nak betul2 rehat, dan bagi kuat sikit... Kalau orang tahu orang datang melawat kita takda masa rehat... Padahal seminggu @ 2minggu awal tu waktu kritikal untuk luka kita sembuh elok dan badan kita kuat... Hati2 ya sis... Harap tu sikit ja... Cepat2 ke hospital yaa...

4y ago

Betui tu..

Saya masih dlm pantang.. harini hari ke 24.. saya punya jahitan pun kluar air bisa & darah.. kebetulan mmg masa tu anak kat nicu sbb kuning. So diorg refer saya pegi jumpa Dr & Dr bg antibiotic & ambik darah saya. Katanya infection.. so kena admit utk iv antibiotic & buka balik jahitan..😭 skrg 2 hari skali kena pegi hospital utk dressing lps discharge.. tunggu cantum sndiri..

4y ago

Ni bahagian perut yg kena czer ke ? Pedihnya 😢

Mmg kene refer hospital atau kk nant dia bg ubat putih tu untuk cuci... Jgn amik ringan n make sure tempat tu kering klu basah boleh infection klu dah infection lagi truk nant... Cepat bertindak ye mummy.. Plz... Ada org lain2 immune badannya... Jgn byk gerak baring make sure pun terlentang tegak kat katil... 😥 Klu x buat tindakan pantas ada yg kene buka balik... Plz plz take note

Assalamualaikum sis.. Nnti ada nurse mai rumah kn.. Tnya je dia.. Biasa dia akn bagithu maklumat, klu blh.. Mandi n air suam..deep² n air suam kt situ.. Lap kering2.. Kawasan situ memang mudah kena jangkitan, sy pon haritu ada kuning nk bernanah sikit, terasa jugak la agak sakit sikit.. So sy buat mcm yg sy syorkn kt puan tu

Cube keringkan selalu sis..cuci guna kapas yg dicelup air bersih....sebaiknyeng kliniknatau hosp nnt akan dibg antibiotic..dlu sy lg teruk smpi letak pad pada bahagian czer sb nk tampung darah..g hosp doc cume bg antibiotic..pastu tggu la sampi btol2 kering..dkt sbln jugak bru btol2 xdek kuar air gatal

Jangan mandi air suam ,sy czer ank prtama nurs tk ksi mndi air suam sbb air suam lagi kembngkn kulit yg luka btter mndi air sjuk skit bukn sjuk sngt ,itu lbih baik sbb snng jga n cpt baik sy amlkn n alhamdulillah tkde lendir n dara msa awl2 je ad sbb sy mndi air suami n luka lmbt kering

4y ago

Yeke sis ? Okay ke mandi air sejuk? Sye baru 8hari bersalin and bersalin czer

Yunk..p hosp...mcm sy Hari ke 6 bleeding..tmpt bleeding terbuka 1 cm...Masa nurse nk dressing..dia Cuba tekan..tetiba terpancut kluar darah tmpt luka terbuka tu..penuh 2 gauze darah..p cpat hosp...takut infection..lagi susah...bertabahlahh sakit itu normal😂😂😂

Sy cam tu jg dulu lps tu dktr bagi antibiotic, dia ckp mmg normal Bhgian hjung tu blh trbka or brdarah sket sbb kat situ jahitan kna ikat bagi cntum. Tp dktr nurse puji luka czer sy cpt cntek. Hari2 hsbnd tlg cuci luka n suntik heparin 10 hr 😅

Kena ke hospital atau kk yang terdekat, saya dulu hari2 nurse datang melawat tu cek luka ceaser and pesan kalau sakit atau luka bernanah atau apa2 sahaja cepat2 jumpa doktor. Takut nanti kena jangkitan kuman sebab terdedah lagi teruk

Luka hujung lepas buka lambat tutup...sye punya belah lagi...luka tu je lambat kering..tapi yg ni jadi kat i...pape refer doctor kak...sbb takut nanah