Baby 6 bulan dh makan masih bole jeluak ke?

Hari ni hari ke 3 anak sye start makan..hari pertama sye bg bubur kosong je dulu ikut nasihat nurse... hari kedua saya tambah sawi,hari ni saya bg lobak... Masa hari pertama,lepas makan dia akan jeluak.. belum bagi susu dah jeluak..sye tak sure mula2 tu jeluak ke muntah sbb dia tak memancut..dia.mengalir je... Lps tu nasi kan warna putih,jd sye tak tahu jeluak susu atau muntah nasi... Hari ketiga makan dgn sawi ada kaler hijau2 dekat jeluak dia..sikit tp sbb sye ad bg dia minum susu baru dia jeluak so hijau sikit2 je... Hari ni hari ketiga,makan lobak ada kaler oren2 tp lebih kepada putih susu.. So dia jeluak ke? Perlu ke hospital / pakar ke??

5 Balas

awk bagi makan berapa suap? jeluak byk ke? biasa baru start makan 3-5 suap aje. maybe awk terlebih bagi? sbb baby tak biasa lagi telan makanan kan. baby sy pun baru masuk 6 bln, skarang dah 6m20d. sy takde buat 4 day rules, tapi sy bg makan sikit demi sikit dan tak push baby habiskan setiap sesi. tak pernah lagi jeluak makanan. kalau selalu berterusan mcmtu awk cuba refer dokter.. takut ada masalah lain pada sistem penghadaman. kalau stakat jeluak sikit2 tu rasa normal je maybe sbb dia tak burp lagi.

Gap 1 jam dekat sngt sis, risau baby kenyang tu yg keluar balik, ank sy pun klo kenyang sngt mcm ni jugak. Sy jarak kan 2 jam baru ok nak2 klo ank minum fm, supaya segala nutrien dlm mkn tu diserap dlm bdn.

awak ada buat 4day rule tak? 4day rule ni function dia nak tahu baby awak alergik dgn makanan apa. awak suap baby byk mana masa permulaan ni? tekstur bubur tu mcm mna awak?

1y ago

4day rule ni bermaksod 4hari pertama tu baby makan bubur kosong+evo je dulu. xde campur dengan lain. dah lepas 4hari ni baru la awak start pula bubur+pakcoy selama 4hari. kemudian cukup 4 hari tukar pula bubur+labu. dan seterusnya☺️ awak boleh follow page fb happy food baby malaysia.

gap bg susu & makan berapa lama?

1y ago

reset balik, buat 4 day rule..ada yg dh terangkan kt bawah tu. klu baby mkn sikit takat 2-3 suap tu normal. dh settle 4 day tu baru slow intro sayur /protein dlm menu baby.

pakai 4day rule